Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

25.05.2022.

12:27

Autor: HINA/Radio Osijek

Nestala djeca

Nestala djeca

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Međunarodni dan nestale djece obilježen je puštanjem u zrak žutih i plavih balona, čime su predstavnici osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu (CNZD) djecu te izbjegle osobe iz Ukrajine i njihova djeca skrenuli pozornost na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta.


Od početka ruske agresije na Ukrajinu prijavljeno je 2100 slučajeva nestale i 234 smrtno stradale djece, istaknuto je  na obilježavanju Međunarodnog dana nestale djece u Osijeku gdje je iznesen i podatak da svake godine u Europskoj uniji nestane oko 300 tisuća djece.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako se puštanjem balona želi simbolično iskazati nada da će se nestala ukrajinska djeca što prije pronaći i da će biti sigurna.

Ramljak je podsjetio kako na području cijele Europske unije postoji jedinstveni broj 116 000, koji je dostupan 24 sata dnevno, i na njemu dežuraju stručni suradnici CNZD-a, koji sve dojave o nestanku djece odmah prosljeđuje policiji, koja počinje potragu.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber istaknula je kako je ovo "dan simbolike", ali da za nestalom djecom treba tragati svaki dan i ne treba čekati 24 sata od njihova nestanka, već njihovi roditelji i skrbnici to trebaju prijaviti što ranije.

Istaknula je kako je 2021. u Hrvatskoj bilo 970 nestanaka maloljetnika, ali da je uglavnom riječ o maloljetnim stranim državljanima, koji migriraju kroz Hrvatsku kao tranzitnu zemlju.

"Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske i Kosova, a samo 4,1 posto su hrvatski državljani, koji se uglavnom pronađu. Trenutno imamo devet evidentiranih nestanaka maloljetnih hrvatskih državljana", rekla je Veber.

Savjetnica u osječkom uredu pravobraniteljice za djecu Marijana Šego kazala je kako su djeca koja odu iz svojih primarnih obitelji ili ustanova socijalne skrbi u povećanom riziku od počinjenja kaznenih djela te od toga da budu žrtve nasilja i drugih kaznenih djela. Stoga je, kako je istaknula, bitna svaka informacija koja govori o tome da bi dijete moglo pobjeći iz obitelji - kako bi se to spriječilo, a ako do toga dođe - da se brzo pronađe u suradnji s drugim institucijama.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece nastavljen je u osječkoj Osnovnoj školi Svete Ane, gdje je održana interaktivna radionica EUROPOL-ove kampanje "Nemoj postati lovina", u kojoj se govorilo o nestancima djece povezanim s internetskim predatorima, osobama koje žele manipulirati djecom i zloupotrijebiti ih.


Galerija
Međunarodni dan dan nestale djece, Foto: N.Knežević/Radio Osijek
Međunarodni dan dan nestale djece, Foto: N.Knežević/Radio OsijekMeđunarodni dan dan nestale djece, Foto: N.Knežević/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.