Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2023.

12:22

Autor: HRT Radio Osijek

sjećanje na žrtve holokausta

sjećanje na žrtve holokausta

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Na današnji je dan Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj te se odlukom Ujedinjenih naroda obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Vijenci su položeni i u Osijeku. 

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je kod spomenika „Majka i dijete" u Parku Oscara Nemona. S porukom Ne ponovilo se, sjećanje je to na 6 milijuna Židova ubijenih u holokaustu. Uz predstavnike Židovske općine, vijence su položila izaslanstva Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata sv. Rok, Osječko-baranjske županije, platforme Možemo. Prije 2. svjetskog rata u Osijeku je živjelo više od 3 tisuće Židova, oko 2 i pol tisuće bilo je članova Židovske općine, vratilo ih se tek 300. Danas osječka Židovska općina broji oko 150 članova. Poslušajte izjave predsjednika Židovske općine Damira Lajoša, predsjednika Udruge sv. Rok Roberta Šafara i zamjenika osječko-baranjskog župana Josipa Miletića. 


D.Lajoš, R. Šafar, J. Miletić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.