Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

11.04.2017.

12:53

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Današnji dan,11.travnja, obilježava se u svijetu kao Dan svjesnosti o Parkinsonovoj bolesti. Članovi osječke Udruge "Buđenje", okupli su se na Trgu Ante Starčevića kako bi senzibilizirali javnost .

Ove godine je i 200-ta godišnjica od izdavanja knjige eseja o „drščućoj paralizi“ koju je napisao dr. James Parkinson koji je prvi otkrio ovu neurološku bolest. Upravo po njemu je ona i dobila ime. Simptomi su tremor ruku i nogu, klonulost i usporenost cijelog organizma. Stručnjaci još uvijek nisu pronašli razlog nastajanja bolesti, te stoga ni nema prevencije bolesti. Suvremeno liječenje podrazumijeva učinkovite lijekove koji  zadržavaju simptome ili ih usporavaju. Bolesnici se vrlo često povlače u sebe, izbjegavaju socijalne kontakte, žive u svom svijetu. Ali, kako kažu liječnici, trebali bi se pokušati ponašati sasvim suprotno, redovito se družiti s ljudima, odlaziti u šetnje, baviti se tjelesnim aktivnostima koje će održati tjelesnu kondiciju. O ovoj bolesti više ćete moći čuti u emisiji  Radio Osijeka "Zdravi eter" koja je na rasporedu 12.travnja u 14 sati i 10 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.