Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježen Svjetski dan srca

02.10.2022.

13:10

Autor: HRT Radio Osijek

Svjetski dan srca

Svjetski dan srca

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Na središnjem osječkom trgu obilježen je Svjetski dan srca pod geslom "Koristi srce". Svjetskim se danom srca od 2000. godine građani upozoravaju na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti vodeći svjetski uzročnici smrti


Sjedilački način života, nekvalitetna prehrana, pretjerana konzumacija alkohola i stres osnovni su pokretači bolesti srca i krvnih žila, rečeno je na promotivnom skupu na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. U svijetu 520 milijuna ljudi živi s kardiovaskularnim bolestima, a pandemija covida povećala je rizik od težih oblika bolesti. U Osječko-baranjskoj županiji od bolesti srca i cirkulacijskog sustava godišnje umire oko 2000 osoba. Na sva pitanja vezana uz bolestima srca i cirkulacijskog sustava odgovarali su liječnici Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Osim toga učenici Medicinske škole dijelili su građanima edukativne letke i mjerili razinu šećera u krvi, te tlak.

"Nešto je veći broj umrlih u Osječko - branjskoj županiji od posljedica bolesti srca i krvnih žila od prosjeka u Hrvatskoj", rekao je voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Osijek dr Zoran Makarović. "Prema sadašnjim podacima možemo u Županiji očekivati 1800 do 2000 godišnje umrlih što je gotovo 50 posto od ukupnog broja preminulih", rekao je Zoran Makarović.

Voditeljica službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda Osječko - baranjske županije dr Senka Samardžić istaknula je "kako Danom srca javnost želimo upozoriti na važnost prevencije, redovitog uzimanja terapije i kontrole. Pandemija nas je unazadila jer smo više razmišljali o virusu, ali sad je vrijeme da se vratimo u normalu i više razmišljamo o našim kroničnim bolestima i njihovu liječenju", rekla je Sandra Samardžić

Udruga kardiovaskularnih bolesnika Osječko - branjske županije ove godine obilježava 20 godina djelovanja. Kako je rekla predsjendica Ana Kovačić "puno smo napravili do početka pandemije kada smo imali dobru edukaciju na brojnim predavanjima i savjetovanjima. Nadamo se da će se to nastaviti i sad kada se skupovi ponovno mogu održavati", rekla je Kovačić, te istaknula dobru suradnju Udruge i zdravstvenih institucija u Županiji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.