Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježen Svjetski dan zaštite životinja

04.10.2018.

13:54

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Međunarodni je dan zaštite životinja. Obilježava se od 1931. i konvencije ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Izabran je dan svetkovine sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja.

Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa "9 života" na svoj je štand pozvala građane kako bi ih upozorila na odgovorno vlasništvo i važnost kastracije ljubimaca. Svakoga dana prime desetak dojava građana o napuštenim ili ozlijeđenim životinjama, financiraju se donacijama, za prostor se snalaze sami. Od grada očekuju potporu jer je zbrinjavanje napuštenih životinja odgovornost lokalne uprave.Osijek će ponovo pokazati da je grad prijatelj životinja- obećao je gradonačelnik Ivan Vrkić te najavio da će u idućoj godini grad izdvojiti sredstva za njihov rad a udruga sama oblikovati programe. 

Udruga Pobjede akcijom na Trgu slobode pozvala je građane na potpisivanje online peticije Europske građanske inicijative "Okončajmo doba kaveza" za životinje u industrijskom uzgoju. Ako se u godinu dana prikupi milijun potpisa Europska komisija mora dati odgovor na inicijativu a Europski parlament uvrstiti je na dnevni red.

Obzirom da u osječkom Zoološkom vrtu imaju egzotične, većinom ugrožene i zaštićene životinje, ovaj su dan obilježili posebnim programom. U suradnji s Odjelom za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera postavili su nekoliko štandova gdje su posjetitelji mogli naučiti više o zaštiti ugroženih vrsta, vidjeti životinjske preparate i dodirnuti žive egzotične životinje.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-20181004_112109.jpg, Foto: -/-20181004_111923.jpg, Foto: -/-20181004_111752.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.