Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježena 173. obljetnica Mađarske revolucije

15.03.2021.

17:29

Autor: RADIO OSIJEK

Foto: HRT/Daniel Kutin

Foto: HRT/Daniel Kutin

Foto: - / -

Mađarsko kulturno društvo Népkör i Generalni Konzulat Mađarske u Osijeku programom su prilagođenom epidemiološkim mjerama obilježili obljetnicu Mađarske revolucije 1848. Polaganjem vijenaca i intoniranjem himni odana je počast žrtvama koje su dale živote za ostvarenje ciljeva revolucije.

Mađarska revolucija jedan je od najznamenitijih događaja moderne mađarske povijesti i simbol je mađarskog ponosa te nacionalnog identiteta. Kada je val europskih nacionalnih pokreta tijekom Proljeća naroda, zahvatio i Mađarsku, kod Mađara se probudila svijest o nacionalnoj, političkoj i gospodarskoj samostalnosti. 15. ožujka 1848. godine u Pešti i Budimu održani su masovni prosvjedi tijekom kojih su mađarski reformisti objavili 12 točaka sa zahtjevima o  slobodi tiska, imenovanju nezavisne mađarske vlade te ukidanju kmetstva. Pod vodstvom Lajosa Kossutha i Lajosa Batthyanyja, u Madarskoj je osnovana Republika što je dovelo do izbijanja rata između neovisne mađarske Vlade i Habsburgovaca. U borbi protiv Mađara, Austrijancima su se pridružili i drugi narodi koji nisu prihvaćali mađarske ideje o samostalnosti. Unatoč pobjedama u mnogim bitkama,  mađarski su revolucionari 13. kolovoza izubili rat u okolici mjesta Világos, kada je austrijski car Franjo Josip zatražio pomoc ruskoga cara Nikole I. Trinaestorica su vođa mađarske vojske nedugo nakon toga pogubljena kod mjesta Arad, dok su brojni revolucionari, zajedno sa Lajosom Kossuthom završili u izbjeglištvu. Medu hrvatskim Mađarima, vec je proteklog vikenda počelo obilježavanje obljetnice Revolucije 1848. godine, istaknuo je saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Janković.

Madarsko kulturno društvo Népkör  na čelu s predsjednikom Danielom Magdokom i u suradnji s Generalnim Konzulatom Mađarske u Osijeku prisjetilo se početka Mađarske revolucije 1848/49. Sukladno epidemiološkim mjerama i ove je godine izostao kulturni dio programa, no članovi društva i uzvanici polaganjem su vijenaca kod spomen ploče i intoniranjem himni odali su počast Mađarskoj revoluciji 1848.  te onima koji su položili svoje živote za njezine ciljeve. U osječkoj se Retfali Mađari svake godine sjete Mihalja Antala, Retfalčanina koji je, unatoč kmetskom podrijetlu, postao predtavnik tadašnjeg mađarskog parlamenta. 

 

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara HrvatskeRobert Janković

Predsjednik Madarskog kulturnog društva Népkör Daniel Magdika

Jankovics Róbert (na mađarskom)

Magdika Dániel ( na mađarskom)

Foto: HRT/Daniel Kutin

Foto: HRT/Daniel Kutin

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.