Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježena godišnjica Mađarske revolucije 1956.

22.10.2021.

13:10

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Na središnjem osječkom trgu, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske, Mađarskog kulturnog društva Népkör i Katedre za mađarski jezik, obilježena je obljetnica Mađarske revolucije 1956., ustanka protiv sovjetske prevlasti koji je počeo 23. listopada i trajao do 10. studenoga te godine.

Na Trgu Ante Starčevića podignuta je i nacionalna zastava s izrezanim socijalističkim simbolima, kako su je tada nosili studenti i radnici na ulicama Budimpešte, a vijenci su položeni kod spomen ploče na vili Pauline Herman.
Nakon sloma revolucije, oko 250 tisuća Mađara bilo je prisiljeno napustiti domovinu, 20 tisuća ih je našlo utočište na području tadašnje Jugoslavije, a mnogi i u slavonskim gradovima- podsjetio je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Csaba Demcsák, a o povijesnim vezama i prijateljstvu dviju zemalja, pomoći Mađarske Hrvatima 1991. i današnjim gospodarskim ulaganjima govorili su i saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham.

veleposlanik Csaba Demcsák, saborski zastupnik Robert Jankovics, predsjednik GV Vladimir Ham

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.