Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku otvoren 6. Festival vina delicija i ugodnoga življenja WineOs

10.01.2020.

19:32

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Šesti međunarodni dvodnevni Festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOs okupio je 110 izlagača i isto toliko novinara iz regije. Iako je glavni cilj festivala promovirati vina iz Slavonije i Podunavlja, građani mogu kušati i vina iz Mađarske, Srbije i Hercegovine i Makedonije.

Predstavnici susjednih zemalja stalni su izlagači na WineOs, no sve je više stranih gostiju i distributera. "Ove su godine ovdje novinari iz četiri države. Iako je primarni cilj promovirati našu vinsku regiju - Slavoniju i Podunavlje, želimo zainteresirati naše posjetitelje da probaju i vina iz drugih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Ovaj je puta ovdje velik broj vinarija iz Hercegovine , tu su i naši prijatelji iz Mađarske, već tradicionalno iz Vilanja, no ove godine pojačani jednim vinarom sa sjevera, potom velik broj vinara s Fruške gore, a izlaže i jedan Makedonac. Možemo reći da na 6. WineOs-u svatko može pronaći nešto za sebe", istaknuo je uime Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske Dekanter njezin predsjednik Boris Ocić. "WineOs je specifičan i po tome što izlagači imaju na raspolaganju velik izložbeni prostor na kojemu se mogu osjećati ugodno. Kažu nam je da je pogođen termin, jer je ovaj događaj organiziran u vrijeme kad nema gužve u gradu te je dovoljno smještajnih kapaciteta".
Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica o vinu kaže: „Vino kao proizvod privlači turiste i utječe na turistički rast. Slavonija ima 13 vinogorja i preko 200 vinarija i to su vrlo snažni turistički potencijali".
Preseljenje 6. WineOs-a u novi, veći prostor u dvoranu u Gradski vrt, ovu će priredbu zasigurno svrstati u ono što želimo - pokazati kako je Slavonija, Baranja i Srijem vinska regija. S obzirom da su ovdje i proizvođači iz drugih dijelova Hrvatske i regije, posjetitelji mogu procijeniti gdje smo mi u odnosu na druge, istaknuo je u ovoj prigodi zamjenik osječko-baranjskoga župana Goran Ivanović. 

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.