Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku otvoren regionalni centar za veterane Domovinskog rata

04.03.2022.

14:28

Autor: Hina/Radio Osijek

Regionalni centar za veterane Domovinskog rata

Regionalni centar za veterane Domovinskog rata

Foto: OBŽ / -

U Osijeku je otvoren Regionalni centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku veterana iz Domovinskog rata, vrijedan više od dva milijuna kuna, uređen i opremljen u suradnji s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je da je Ministarstvo na poziv američkog veleposlanstva prijavilo projekt 2018. godine, u sklopu programa humanitarne pomoći koju provodi Ured za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD. "Projektom vrijednim više od dva milijuna kuna upravljao je korpus inženjera američke vojske. Počeo je u listopadu 2020. godine i sastojao se od izvođenja građevinskih radova i unutarnjeg uređenja te saniranja krovišta i radove na vanjskom uređenju, a završen je u prosincu 2021. godine", izvijestio je ministar Medved.

Ministar je rekao da se u ovom Centru stvaraju uvjeti za multidiscipliniran pristup svih sastavnica, tijela i službi, koje pružaju potporu hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata i rješavaju njihove potrebe. "Ovdje će zajedno raditi područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, Centar za pružanje psihosocijalne pomoći te komisija, oformljena temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, kako bi svi oblici potpora i usluga bile što dostupnije na jednom mjestu", pojasnio je ministar Medved.

Medved je rekao kako 30 godina od početka Domovinskog rata i stradanja Hrvatske, "svjedočimo stradanju prijateljskog naroda Ukrajine". Kao punopravna članica EU i NATO saveza, Hrvatska se u partnerstvu s prijateljima, Sjedinjenim Američkim Državama, svrstala na pravu stranu i pruža sve oblike potpore i pomoći ukrajinskim braniteljima da obrane svoju zemlji i svoj narod, poručio je potpredsjednik Vlade Medved. "Svjesni smo da će nakon toga rata biti veliki broj ratnih vojnih invalida, kojima će biti potrebno pružiti odgovarajuće oblike potpore. Zato i danas upućujemo ohrabrenje braniteljima Ukrajine, ali i poziv da po završetku ovog Veteranskog centra računaju na našu potporu u obliku rehabilitacije i oporavka od ranjavanja i ozljeda", istaknuo je Tomo Medved.

Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD Mark Lewis Fleming rekao je da američka Vlada "ponosan partner Hrvatske u ovom projektu". Ističe kako su odnosi SAD-a i Hrvatske snažni, jer se ne temelje samo na zajedničkim interesima nego i zajedničkim vrijednostima, a jedna od najvažnijih je duboko poštovanje za službu i žrtvovanje pripadnika oružanih snaga i ratnih veterana. Prepoznajemo svetu obavezu da skrbimo za njih kada se vrate kući, SAD i Hrvatska uvijek cijene one koji se žrtvuju u obrani svojih zemalja i svojih vrijednosti, ta hrabrost i žrtva su posebno vidljivi u ovim teškim danima u Ukrajini, dodao je Fleming.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je kako otvaranje Centra pokazuje da Hrvatska skrbi o svojim braniteljima i čini sve kako bi im podigla kvalitetu života, a župan Ivan Anušić zahvalio je svima koji će sudjelovati u aktivnostima rehabilitacije branitelja u ovome Centru, u čemu je Županija spremna pomoći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.