Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku otvorena još jedna Inova

12.10.2022.

18:36

Autor: HRT Radio Osijek

Otvorenje Inove

Otvorenje Inove

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Osijek je i ove godine domaćin Međunarodne izložbe inovacija, prototipova i poslovnih planova "Budi uzor/Inova 2022". Izložba je otvorena u trgovačkom centru Mall-u. 

Više od 400 inovacija i poslovnih ideja iz 23 države predstavlja se na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova "Budi uzor/Inova 2022". Izložba je namijenjena inovatorima i nositeljima poslovnih ideja koji žele testirati vrijednost svoje inovacije u poslovanju. Otvarajući izložbu direktorica Tera Tehnopolisa d.o.o. organizatora Inove, istaknula je da je ona važna za poticanje poduzetništva, te naglasila ulogu znanstvenih institucija u potpori. "Izložba potvrđuje kako je prepoznata svijest o važnosti povezivanja gospodarstva i znanstvenog sektora, jer na njoj sudjeluje više od 50 znanstvenih institucija", rekla je Ana Šarić. 

Osnutak tvrtke Tera Tehnopolis potaknuli su prije dvadesetak godina Grad Osijek i Županija, a znanstvenu potporu i dalje joj pruža Sveučililšte u Osijeku. Rektor Vlado Guberac rekao je da je prijenos znanja i tehnologija iz akademske zajednice u gospodarstvo jedna od temeljnih zadaća Sveučilišta, a što uključuje i stvaranje patenata, inovacija i razvoj tehnologija, te istaknuo da studenti s članica Sveučilišta aktivno sudjeluju na Inovi. 

Na izložbi će se sve do 14. listopada predstavljati studenti hrvatskih sveučilišta sa svojim inovacijama koje će ocjenjivati predstavnici Saveza hrvatskih inovatora. Osim njih inovacije predstavljaju i tvrtke iz dvadesetak zemalja, a kao posebni gosti sa svojim inovacijama su i studenti iz ratom pogođene Ukrajine. 

Predviđen je bogat program. Tako će 13. listopada u 11:30 biti održana radionica "Poduzetnička akademija: EIT FOOD Star-up activity" za poduzetnike početnike i natjecanje za najbolji poslovni pothvat. Cilj je radionice u partnerstvu razviti visokokvalificirani prehrambeni sektor koji će surađivati s potrošačima na razvoju proizvoda, usluga i novih tehnologija koje će svim građanima Europe omogućiti zdraviji način života. Osim toga 14. listopada u programu "Poduzetničke akademije" predstavit će se  Hrvatska udruga poslodavaca s temom novi Zakon o radu, bit će govora o intelektualnom vlasništvu, a predstavnici HAMAG-BICRO govorit će o financiranju  putem toga programa. 

Tijekom svih dana izložbe na brojnim štandovima predstavlja se etno i gastro ponuda poljoprivrednih gospodarstava iz Slavonije i Baranje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.