Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku Pannonian Cemetery Days

15.05.2019.

08:01

Autor: Monika Kralj/ HINA

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U Osijeku se održava dvodnevni skup "Pannonian Cemetery Days" u organizaciji časopisa Komunal i suorganizaciji osječkoga Ukopa. Razgovara se o upravljanju grobljima i financiranju infrastrukture, grobljima kao ogledalu kulturne baštine, a jedna od tema je i projekt osječkog krematorija.

Kako je rekao direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički, za krematorij u Osijeku imaju idejni projekt, glavni projekt je u  izradi,Ministarstvo zaštite okoliša je dalo potrebne dozvole za izgradnju krematorija koji bi se radom trebao početi početkom iduće godine. Projekt grada Osijeka i Ukopa vrijedan je oko 2,5 milijuna kuna a krematorij će biti na Centralnom groblju u zgradi mrtvačnice koja će biti preuređena. Ostrički ističe da se u taj projekt krenulo jer postoji potreba, trendovi se mijenjaju te je sve više zahtjeva za kremiranjem a u Hrvatskoj postoji samo onaj zagrebački s kojim trenutno osječki Ukop ima ugovor. Očekivanja su da će osječki krematorij pokrivati potrebe u krugu oko 100 kilometara a postoji i mogućnost suradnje s komunalnim poduzećima iz drugih država

Tema skupa je i kako spojiti kulturu, turizam i europske fondove u kontekstu groblja kao mjesta kulturne i povijesne baštine ali i financiranja infrastrukturnih radova, održavanja i gradnje novih zgrada a sudionici će obići i neka osječka groblja- Anino i Židovsko groblje. 

Glavni urednik časopisa "Komunal", jednog od organizatora stručnog skupa, Marijan Kavran istaknuo je da se paradigma o grobljima mijenja; jer groblja u svijetu nisu više samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnicima, nego u zapadnoeuropskoj kulturi postaju i područja novih urbanističkih sadržaja i zahvata, poput "zelenih pojasa".
Na dvodnevnoj konferenciji "Pannonian Cemetery Days" okupljeno je više od 80 sudionika, iz Hrvatske i okolnih zemalja, predstavnika komunalnih tvrtki, gradova, općina i drugih institucija.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota podsjetio je da je, među brojnim projektima, osječko pogrebno poduzeće "Ukop", zbog baštine gradskog groblja "Sv. Ane", postalo članicom Udruženja europskih grobalja, koja imaju značajnu kulturno-povijesnu baštinu.

Kako je istaknuto ova se specijalizirana konferencija po prvi puta održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a iduće godine domaćin skupa biti će Varaždin, čije je Gradsko groblje, lijep primjer perivojne arhitekture. Varaždinsko groblje počeo je 1905. godine oblikovati Herman Haller, krojač po struci, posadivši 7000 breza, vitkih tuja, javora, crvene bukve, jasena, šimšira, trava, magnolija i cvijeća. Time ga je pretvorio u park prirode i mirno počivalište mrtvih, ali i odmorište za oči živih.
Brojni grobni spomenici radovi su poznatih hrvatskih kipara, a kapelice i grobnice imaju umjetničke vrijednosti. Spomenik Anđeo smrti, kipara Roberta Frangeša Mihanovića, smatra se najvrjednijim djelom na Varaždinskom groblju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.