Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku počela sezona grijanja

04.10.2021.

14:52

Autor: Radio Osijek/TM

U Osijeku počela sezona grijanja

U Osijeku počela sezona grijanja

Foto: - / -

Iako je ovih dana dnevna temperatura zraka iznad 25 stupnjeva Celzija, HEP-Toplinarstvo danas je započelo s uključivanjem grijanja za više od 129 tisuća krajnjih kupaca u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću .

Za uključivanje grijanje u svim zgradama koje su spojene na toplinske sustave potrebno je približno tri do četiri dana te će sredinom ovog tjedna biti osigurana isporuka toplinske energije za grijanje svim krajnjim kupcima. Grijanje će se prvo uključiti prioritetnim krajnjim kupcima – dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim/poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije. Ogrjevna sezona 2021./2022. završit će najkasnije 15. svibnja 2022. godine, a odluka o točnom terminu isključivanja grijanja donijet će se ovisno o vremenskim uvjetima.

Iz HEP-TOPLINARSTVA pozivaju krajnje kupce koji još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima da ih što prije završe, a njihove predstavnike suvlasnika ili upravitelje zgrada da dostave pisanu izjavu o završetku radova i ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja, kako bi u svim zgradama mogli uključiti grijanje. 

HEP-TOPLINARSTVO je u razdoblju od svibnja do rujna 2021. provelo zamjenu približno 10 km dotrajale vrelovodne mreže u Zagrebu, a glavnina radova provedena je u sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba“. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 700 milijuna kuna, od čega je 421,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, što ga svrstava u jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj koji se sufinanciraju iz EU fondova. 

Osim radova u gradu Zagrebu, HEP-TOPLINARSTVO je izvan ogrjevne sezone provelo radove na vrelovodnoj mreži grada Osijeka u dužini od 750 metara, a do kraja 2021. u sklopu projekta „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO do Toplane Pogona Osijek“ u Osijeku se planira zamijeniti još 320 metara vrelovodne trase, dok će se tijekom 2022. godine zamijeniti 2,5 km trase. Ukupna vrijednost ovog projekta, koji obuhvaća zamjenu ukupno 4,4 km osječke vrelovodne trase, je 78 milijuna kuna, od čega je 46 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.