Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku predstavljen masterplan prometa

20.12.2016.

13:34

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je predstavljen projekt Masterplana prometnog razvoja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Vrijednost projekta je nešto više od 2 milijuna kuna, a više od 85 % sufinancirano je sredstvima Europske Unije

Sredstva su iz Operativnog programa „Promet“ 2007. - 2013. kojeg vodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini kojeg vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

Izrada masterplana počela je početkom ove godine, studija je gotova i obuhvaća detaljnu analizu postojećeg stanja prometa u Županiji i Gradu, o čemu je na predstavljanju  govorio zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš. Kako je istaknuo, ovakvu studiju Osijek nema već gotovo jedno stoljeće. Činjenica kako je grad rastao i kako se povećavao pronet, različitih vrsta, ponukala je  gradove i Županije i Osijek da se pronađu optimalna rješenja za što kvalitetniju mogućnost prometovanja i razmjenu roba. 
Plan je strateški važan dokument za cijelu Županiju, ističe i predstavnik grada Valpova Đuro Glavaš. Njome će se pridonijeti bržem prometovanju, ali i obogaćivanu mogućnosti u prometu. Grad Valopovo, među ostalim, ovim masterplanom namjerava obogatiti i biciklističke staze u svim smjerovima a time privući cikloturiste.
Masterplan prometa posebno se odnosi na javni promet, stoga je osječki Gradski promet putnika posebno zainteresiran za ovu studiju. Riječ je o ulaganjima u obnovu postojećih kilometara pruge, ispravljačkih stanica, kupnju novih niskopodnih tramvaja i autobusa. Investicija je prema sadašnjim procjenama vrijedna oko 100 milijuna kuna a trajat će nekoliko godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.