Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku predstavljen program Lily-prekinimo šutnju

06.12.2019.

13:28

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Prekinimo šutnju-geslo je MUP-ovog preventivnog programa Lily usmjerenog protiv nasilja nad ženama. Na osječkom predstavljanju programa, kroz glazbeno- scenski nastup policije i glumaca Hrvatskog narodnog kazališta, poslana je poruka žrtvama ali i javnosti da svako nasilje treba prijaviti.

Prošle je godine smrtno stradalo 8 a ove godine 12 žena- upozoravaju statistike koje potvrđuju i da se nasilje najčešće događa u obiteljskom domu. U borbi protiv nasilja u tijeku je izrada strateškog dokumenta koji umrežava institucije, civilno društvo i lokalnu upravu- istaknula je voditeljica Službe za prevenciju u Ravnateljstvu policije Sandra Weber. Porast prijavljenog nasilja bilježi Policijska uprava osječko-baranjska, iznio je podatke načelnik Ladislav Bece koji govore o 14 težih oblika nasilja i 635 prekršaja u 11 mjeseci ove godine.  

U blagdansko vrijeme nasilje raste, upozorila je ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb Ivka Kaurinović a osobito osjetljiva skupina u obiteljskom nasilju su djeca te je pozvala na oprez pri izvještavanju o slučajevima nasilja  u kojima se spominju maloljetnici. 

Projekt Lily naziv je dobio u spomen na sutkinju Ljiljanu Hvalec ubijenu na radnom mjestu 1999. tijekom brakorazvodne parnice u krvavom pohodu u kojem su život na zagrebačkom Općinskom sudu izgubile tri žene. U spomen na njih, Hrvatski sabor proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.