Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku predstavljen projekt Sustav e-Pristojbe

14.10.2021.

14:50

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Sustav e-Pristojbe implementiran je na platformu e-Građani, a time je olakšan proces plaćanja pristojbi i naknada za, na primjer, usluge prijava vjenčanja, izdavanje vozačke dozvole te izdavanje putovnice. Pojednostavljen je birokratski proces te za stranke skraćeno vrijeme čekanja.

Riječ je o projektu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, partner je FINA. Projekt je vrijedan 50,5 milijuna kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.   
Među uslugama su e-Prijava vjenčanja, e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole te e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice. 

Sustav su predstavili Ivan Anušić-župan Osječko-baranjske županije, Dragan Vulin-dogradonačelnik Grada Osijeka, Bernard Gršić- državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Andreja Kajtaz-direktorica Fininog Sektora komercijalnih digitalnih rješenja.

Usluga e-Prijava vjenčanja hrvatskim državljanima omogućava prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku i u službenoj prostoriji. Putem platforme e-Građani moguće je rezervirati termin (datum i vrijeme) kao i lokaciju (u službenim prostorijama) održavanja vjenčanja. Plaćanje upravnih pristojbi, kao i kreiranje naloga za njihovo plaćanje, provodi se putem Sustav e-Pristojbe, a sve u sklopu platforme e-Građani.

Usluga e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole omogućava podnošenje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole ili izdavanje vozačke dozvole s dostavom. Za prvu HR vozačku to je moguće učiniti na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu ili kao zamjenu HR vozačke dozvole, osim ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena. Plaćanje troškova izdavanja i dostave, odnosno kreiranje naloga za plaćanje, omogućeno je u Sustavu e-Pristojbe.

Uslugom e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice omogućeno je podnošenje zahtjeva za izdavanje ePutovnice ili izdavanje ePutovnice s dostavom, i to za prvo izdavanje ePutovnice, kao zamjenu postojeće putovnice ili za izdavanje druge ePutovnice iste vrste. Osim toga, kao i za ranije usluge, plaćanje troškova izdavanja i dostave može se izvršiti putem Sustava e-Pristojbe.

Implementacijom Sustava e-Pristojbe na platformi e-Građani omogućava se plaćanje pristojbi kreditnom/debitnom karticom na šalteru županijskih i matičnih uprava. Kako bi se procesi plaćanja maksimalno ubrzali te kako bi se zaštitilo zdravlje građana, kompletna se usluga može platiti i putem osobnog računala unutar e-usluge u sustavu e-Građani. Ovakav način rada pojednostavljuje i ubrzava birokratske procese te smanjuje vrijeme čekanja stranaka.

Stalnim usavršavanjem sustava e-Građani, do kraja godine u planu je omogućiti i kartično plaćanje putem POS uređaja u policijskim upravama i policijskim postajama, kao i u lučkim kapetanijama. /tekst Središnjeg drž. ureda/

 

razgovor s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernardom Gršićem

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.