Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku predstavljeni dnevnički zapisi "Još nekoliko dana - budimpeštanski dnevnik 1944."

08.04.2022.

20:14

Autor: HRT Radio Osijek

Fischer

Fischer

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Ratni je dnevnik autora Alfreda Fischera snažno svjedočanstvo o holokaustu pisano tijekom izbjeglištva u Mađarskoj i skrivanja pred progonima. Pripremio ga je Siniša Bjedov. Inače, Fischer je bio osječki intelektualac i odvjetnik, koji je samo nekoliko dana prije ulaska Crvene armije u Budimpeštu strijeljan na ulici i vjerojatno bačen u Dunav. Bio je to zločin mađarskih fašista. 

Fischer je bio Židov. On i njegova obitelj skrivali su se u Mađarskoj tijekom Drugog svjetskog rata. O knjizi su uz priređivača knjige Sinišu Bjedova govorili ugledni član židovske zajednice Darko Fischer, sin Alfreda Fischera, Kristina Peternai Andrić, nakladnik Josip Pandurić,  Jaroslav Pecnik i Mario Rade. Darko Fischer  rekao je kako je njegov otac pisao dnevnik, a njegova je majka jedan dio tih zapisa našla sakriven u sobi iz koje su ga izvukli na ulicu i pogubili. "Pukim je to slučajem spašeno. Dugo smo godina to čuvali u našoj obiteljskoj ostavštini i arhivima. Nakon mnogo godina, večeras se prvi put predstavlja taj ratni dnevnik, a najzaslužniji za ovu objavu je gospodin Siniša Bjedov, koji je taj tekst ocijenio vrlo vrijednim i značajnim. Mi to u našoj obiteljskoj atmosferi nismo tako shvaćali, jer je to bilo previše osobno i emotivno za nas". A Siniša Bjedov je rekao: "Hvala Darku na tim riječima, no najzaslužniji za večerašnju objavu je Alfred Fischer koji je ovo štivo ostavio. Imao sam tu sreću da sam u traganju za nekim informacijama o Kamilu Firingeru  stupio u kontakt s Darkom Fischerom koji mi je spomenuo da ima dnevnik svojega oca. Pročitao sag ga i ostao fasciniran te sam pitao  Darka bi li on htio da se te bilješke objave. Na kraju je pristao. Nadam se da je zadovoljan, jer je na početku dvojio zbog toga što je to bila obiteljska tragedija.  No, smatram je je to vrlo vrijedno štivo koje će biti zanimljivo svim budućim čitateljima."    


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.