Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku prve operacije stražnjeg segmenta oka

06.12.2016.

14:14

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Zavodu za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek uspješno su obavljene prve operacije na stražnjem segmentu oka .

Uz liječnike Zavoda, subspecijaliste za stražnji segment oka, tim je vodio doc. dr. sc. Tomislav Jukić, subspecijalist retinolog i predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Zagreb. Ovo je još jedan značajan korak u osječkoj medicini jer pacijenti više neće morati odlaziti u Zagreb, a broj pacijenata kojima su najčešće potrebni ovakvi zahvati se povećava. Najčešće su to pacjenti oboljeli od dijabetesa, ima i takvih koji dolaze zbog traume oka, ili je riječ o bolesnicima s ablacijom retinopatije.

Na stručnoj edukaciji bila je doc. dr. Tvrtka Benašić s osječkoga Zavoda za oftalmologiju. Ona je danas u suradnji s dr. Jukićem iz Zagreba uspješno obavila operaciju stražnjeg segmenta oka. Pacijentica se dobro osjeća, a s obzirom na karakteristično minimalno invazivni zahvat postoperacijski tijek bit će značajno ubrzan. Pacijenti nakon ovakvih zahvata nakon drugog dana odlazi kući uz odgovarajuće daljnje liječenje oka različitim kapima, a savjetuje im se mirovanje prvih nekoliko dana i  pridržavanje osnovnih savjeta o higijeni.

Oprema je na Zavodu za očne bolesti KBC-a Osijek već postojala jer se koristi  pri operacijama očne mrene. Uz vrhunski mikroskop, dobru edukaciju i upornost, predviđa se da će se na taj način znatno smanjiti lista čekanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.