Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku se održava međunarodni kongres o jelenu

05.09.2022.

13:41

Autor: Radio Osijek

Kongres o jelenu

Kongres o jelenu

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Zagrebački Veterinarski fakultet i osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti organizatori su 10-tog Međunarodnog kongresa o jelenu. Okupio je stotinjak gostiju sa svih kontinenata. Cilj skupa je ukazati na problematiku s gospodarenjem ove divljači koja je važna karika u očuvanju biološke raznolikosti. 

Profesor na FAZOS-u i član Organizacijskog odbora 10. kongresa o jelenu  Tihomir Florijančić istaknuo je ključne probleme vezane uz jelensku divljač - američkog metilja koji ugrožava njegovo zdravlje te čaglja, prirodnog neprijatelja koji ugrožava jelensku populaciju. "Također i žica koja je postavljena između Hrvatske i Mađarske onemogućila je prirodnu dnevnu i sezonsku migraciju jelenske divljači, što je neprirodno. Florijančić dodaje kako postoji rješenje za američkog metilja, no kako se ne provodi na cijelom području, ono nije sustavno. "Vatru ne možemo ugasiti, no možemo je držati pod kontrolom. Žica između Hrvatske i Mađarske velik je problem, no on je političke prirode. Zbog nje ugrožena ne samo ekologija jelena, već i svih drugih vrsta divljači na ovom području."     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.