Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku skup o iskorištavanju nusproizvoda prehrambene industrije

29.08.2022.

12:47

Autor: HRT Radio Osijek

znanstveni skup

znanstveni skup

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Proizvodnja hrane, od poljoprivrede pa do gotovog proizvoda, ima iznimno velik utjecaj na okoliš i to preko korištenja prirodnih resursa kao i preko emisije u okoliš. Mogućnosti korištenja nusproizvoda prehrambene industrije tema su Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS koji je otvoren u Osijeku.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek; Akademija tehničkih znanosti Hrvatske,  Udruženje za nutricionizam i dijetetiku (BiH), Društvo kemičara i tehnologa Osijek, European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Njemačka),Hrvatska zaklada za znanost organizirali su 3. Međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS s ciljem ukazivanja na problematiku nastanka, zbrinjavanja i iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije.  Tijekom proizvodnje hrane nastaje značajna količina nusproizvoda (u nekim slučajevima i preko 80 %) koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji, a u najboljem slučaju problem se rješava korištenjem u hranidbi stoke. U Rezoluciji Europskog parlamenta od 10. veljače 2021. o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo posebno se ističe „važna ulogu održivih proizvoda na biološkoj osnovi u prijelazu na kružno i klimatski neutralno gospodarstvo, posebice oporaba biološkog otpada i upotreba ostataka i nusproizvoda“. Sve su to razlozi da se s različitih razina danas financiraju brojna znanstvena i stručna istraživanja koja se bavi navedenom problematikom i koja su urodila nizom rješenja – od primjene nusproizvoda prehrambene industrije u izolaciji različitih bioaktivnih komponenti, proizvodnji biogoriva, proizvodnji proizvoda za ljudsku prehranu obogaćenih biološki vrijednim sastojcima i sa smanjenom kalorijskom vrijednošću, proizvoda namijenih stočarstvu, ističu organizatori skupa. 

Tijekom Skupa održat će se i promocija znanstvene monografije pod naslovom Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4 (Izdavač: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, ur. Drago Šubarić, Antun Jozinović i Mario Panjičko) u kojoj su 73 autora u 19 poglavlja dali svoje viđenje iskorištenja nekih nusproizvoda prehrambene industrije.

Zabilježili smo što su na  skupu rekli prof.dr.sc. Drago Šubarić, doc.dr.sc. Jasmina Ranilović i izv.prof. dr. sc. Marina Tišma.

Kako iskoristiti nusproizvode prehrambene industrije?

Galerija
znanstveni skup, Foto: M.Kralj/Radio Osijek
znanstveni skup, Foto: M.Kralj/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.