Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku sve više ginu biciklisti

03.08.2015.

13:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čak su četiri biciklista poginula u prvih sedam mjeseci ove godine u Osijeku, a u cijeloj prošloj godini na području grada i šire okolice poginuo je jedan biciklist. Policija je uputila posebno upozorenje na današnjoj konferenciji za novinare.

Zabrinjava negativan trend, odnosno povećanje broja žrtava prometnih nesreća u kojima stradavaju biciklisti, ali i ogroman broj prekršaja vozača na dva kotača. "Od 11 osoba koje su poginule u prometnim nesrećama na području Postaje prometne policije Osijek četiri su bili biciklisti, troje pješaci, troje vozači osobnih automobila te jedan motociklist", izvijestio je načelnik te postaje Ivan Opačak. Podsjećamo, riječ je samo o području grada Osijeka i nekoliko susjednih općina. Najčešće se prometne nesreće događaju na raskrižjima, pri nepropisnom uključivanju u promet i skretanju. U policiji je novinarima prikazan i kraći film u kojem su kamere zabilježile mnoštvo gotovo nevjerojatnih opasnih radnji s osječkih ulica. Biciklisti su najčešće vozili bez zaustavljanja preko pješačkih prijelaza na kojima nema biciklističke staze, prolazili kroz crveno, vozili jednosmjernim ulicama u nedopuštenom smjeru... Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine policija je pojačala nadzor nad biciklistima u prometu i evidentirala čak 1733 prekršaja. Od toga je više od 500 biciklista bilo- pijano! Ivan Opačak pozvao je bicikliste na pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa te podsjetio kako u nesrećama najviše stradavaju biciklisti. 

Ivan Pakšić iz Odjela prevencije PU Osječko-baranjske županije istaknuo je kako taj odjel provodi akciju "Biciklirajmo biciklističkom" kako bi se građani upozorili da vožnja opasnim dijelovima prometnica može završiti tragično, čemu smo i svjedoci sudeći prema brojkama koje su danas objavljenje. Jedini pozitivan podatak koji se mogao čuti na današnjoj konferenciji za novinare jest da je smanjen broj krađa bicikala na području Osijeka. 

Vesna Žnidarić Bolarić, službenica za odnose s javnošću PU Osječko-baranjske ukratko je izvjestila na početku konferencije kako je u proteklih sedam dana na podružju županije počinjeno 49 kaznenih djela, a u najvećem broju slučajeva riječ je o imovinskom kriminalitetu, odnosno krađama. U istom je razdoblju evidentirano 30 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a 17 ih je ozlijeđeno.  

Poslušajte izjave s konferencije za novinare, a potom i javljanje u emisiju Dobar dan Radio Osijeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.