Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku traju Dani meda Hrvatske

06.10.2018.

12:33

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Manifestacija "Dani meda Hrvatske", koja se održava u Osijeku, prigoda je medarima za iznijeti probleme s kojima se sreću na tržištu, osobito nakon ulaska u Europsku uniju. Proglašeni su i pobjednici ocjenjivanje meda.

Uvoz meda rapidno raste, prošle je godine uvezeno 1600 tona, u prvih 6 mjeseci ove godine već 1032 tone dok nam je prije ulaska u Uniju izvoz bio na toj razini, 2007. i 2008. Hrvatska je izvezla 1300 tona. Problem je što se uvezeni med plasira uz klauzulu "mješavina meda iz EU i izvan EU" a ono što potrošači ne znaju je da to može biti 99% niskokvalitetnog meda iz Kine, najvećeg svjetskog izvoznika. Kako ističe predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos, potrebno je bolja edukacija i marketing kako bi se ukazalo na kvalitetu jer potrošači su orijentirani na cijenu ili lijepu ambalažu. Tu klauzulu imaju sve zemlje EU no Hrvatska, Grčka, Cipar i Italija od 1. siječnja iduće godine uvode pravilo da med na tržištu mora imati jasno označenu zemlju podrijetla pa je odluka na potrošaču želi li domaći ili strani med.  

Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse, koji je u punoj primjeni od 1. travnja, regulirana je obveza sklapanja ugovora između proizvođača i otkupljivača ili trgovaca, zabranjen niz nameta proizvođačima poput onog za mjesto na polici ili čuvanje proizvoda- naveo je, među ostalim odredbama, zamjenik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić koji izdvaja i odredbu da je zabranjena prodaja ispod nabavne cijene. 

Ukupni pobjednik 23. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj na koji je prijavljeno 85 uzoraka 12 sorti meda je Josip Pintar iz Đurđevca za bagremov med koji je i šampion proizvodnje toga meda a šampion proizvodnje kestenovog meda je Ivica Kompes iz Kravarskog.

Najboljima u kategorijama ocjenjivanja pakovina meda, pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira su Pčelarstvo Kotišćak Danijel iz Sesveta Ludbreških, obrt Radovan Petrović iz Velike Gorice i Učenička zadruga Celestina Srednje škole Donji Miholjac. Najbolje ocijenjeno medeno piće je tvrtke Mikica Os. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.