Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku zrakoplovima protiv komaraca

25.08.2020.

18:35

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

U skladu s preporukom županijskog Zavoda za javno zdravstvo na područj oko Osijeku u srijedu i četvrtak izvest će se aviozamagljivanja komaraca. Bit će obuhvaćeno područje sjevernog zelenog pojasa od Sarvaša do Josipovca, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš

Zbog najezde komaraca kakva se posljednjih godina ne pamti Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije preporučio je Gradu suzbijanje komaraca iz zrakoplova. To će biti peto odnosno šesto zamagljivanje ove sezone. Kako je rekla na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš "poslušali smo preporuku Zavoda i odmah reagirali, te dogovorili tretmane s izvođačem". Zamagljivat će se takozvani zeleni pojas uz rubni dio grada na potezu od Sarvaša do Josipovca. U srijedu s početkom u 19 sati tretirao bi se istočni dio oko Sarvaša, a dan kasnije u isto vrijeme zrakoplovi bi nadlijetali i zapadno rubno područje grada uz rijeku Dravu. 

"Želimo posebno istaknuti i zamoliti na potrebu da županijski Zavod za javno zdravstvo preporuku za avio tretmanom uputi i okolnim općinama na području Osječko baranjske županije, jer jedino tako, zajedničkim djelovanjem možemo postići veću učinkovitost", rekla je zamjenica gradonačelnika. 

Osječka dogradonačelnica najavila kako grad Osijek u srijedu počinje s dvodnevnim avio-tretiranjem komaraca na području grada. Istaknula je da je Grad Osijek ispoštovao sve preporuke županijskog ZZJZ-a, te obavio sedam larvicidnih i 16 adulcidnih tretmana komaraca sa zemlja i četiri avio- tretmana. Prema riječima Žane Gamoš Grad je do sada za suzbijanje komaraca utrošio 2,4 milijuna kuna, a idućim rebalansom proračuna iznos će se povećati na 3,5 milijuna kuna. Procjenjuje se da će sljedeća dva aviozamagljivanja stajati između 300 i 350 tisuća kuna, a napomenula je  da se osim jedinca lokalne samouprave u suzbijanje komaraca trebaju uključiti Županija i hrvatska Vlada. 

Žana Gamoš

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.