Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji 11 novoboljelih od koronavirusa

02.04.2020.

12:00

Autor: Davor Lončarić

U Osječko-baranjskoj županiji 11 novoboljelih od koronavirusa

U Osječko-baranjskoj županiji 11 novoboljelih od koronavirusa

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj u četvrtak je zabilježeno 11 novoboljelih od koronavirusa, što znači da su od te infekcije dosad oboljele 74 osobe, izvijestio je danas Županijski stožer Civilne zaštite. . . .

Načelnik Stožera, dožupan Goran Ivanović izjavio je na konferenciji za novinare kako je jučer obavljeno 90 testiranja na koronavirus, od toga 36 u županijskom Zavodu za javno zdravstvo i bilo je šest pozitivnih nalaza, a 54 u osječkom KBC gdje je bilo pet pozitivnih nalaza.

Od 11 novooboljelih, devet je s područja Osijeka, a po jedna s područja Valpova i Belišća, dodao je Ivanović. Upozorio je kako među novooboljelima dvije ili tri osobe "ne znaju gdje su došle u kontakt s virusom" što je, kako drži, jasan znak da "kretanje i dalje treba biti ograničeno" te da "situaciju i dalje treba shvaćati ozbiljno".
Izvijestio je kako u Stožeru imaju velikih problema s izdavanjem e-propusnica, jer je sustav kompliciran i nisu stigle sve potrebne aplikacije bitne za njegovo pokretanje. Najavio je kako će od Nacionalnog stožera odgodu roka za zamjenu postojećih propusnica do 6. travnja, jer sve dosad propusnice moraju biti revidirane kroz novi sustav e-propusnica, što je veliki posao, a pojedine općine i gradovi nemaju dovoljno administratora, i neće to moći odraditi u ovom kratkom roku.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u protekla 24 sata zaprimljena jedna dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, koja se provjerom pokazala točnom, i to u Baranji.
Dodaje kako je policija samoinicijativno obavila 63 provjere pridržavanja samoizolacije građana i utvrdila jedno kršenje mjere, također u Baranji, te će o svemu izvijestiti Državni insepktorat, radi kažnjavanja prekršitelja.
Tijekom provjere propusnica policija je provjerila 6012 osoba, od kojih 14 nije imalo valjane propusnice i nije im bio dopušten prolazak, kazao je Bece.

Povratna informacija o testu odsad u roku od 24 sata

S obzirom da se testiranja na koronavirus sada rade i u osječkom KBC-u ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić rekao je kako će se od sada testovi obrađivati u roku od 24 sata, "ukoliko ponovno ne dođe do nekih zagušenja". Do sada je Zavod radio sam, pa je bilo i čekanja, i moguće je da netko, čiji je nalaz bio negativan, nije pravodobno dobio informaciju, ali to više neće biti slučaj. Svi koji su predali testove, neovisno o ishodu testiranja, idući dan će dobiti povratnu informaciju, poručio je Pandžić. U stožeru ističu kako se trenutačno u samoizolaciji, na području ove županije nalazi 510 građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.