Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji 11 umrlih, najviše u jednom danu

20.12.2020.

11:15

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrlo je 11 osoba s područja Osječko-baranjske županije, najviše dosad u jednom danu, a potvrđena su 103 nova slučaja zaraze, izvijestio je u županijski Stožer Civilne zaštite.

U zadnja 24 sata u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i Općoj županijskoj bolnici Našice umrlo je 11 osoba starosti od 56 do 86 godina, koji su osim covida imali i druga oboljenja. Od početka epidemije u Županiji je od posljedica zaraze koronaviursom umrlo 311 osoba, u studenome 132, a dosad u prosincu 131 osoba, priopćili su iz Stožera.

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u zadnja 24 sata testirana su ukupno 344 uzorka, od kojih je 103 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novozaraženih osoba, njih 39, je na području grada Osijeka s prigradskim naseljima, a slijede Čepin i Našice, po šest te Beli Manastir, Đakovo i Valpovo, po pet, dok ostala mjesta imaju manji broj novooboljelih, navodi Stožer.

Na bolničkom liječenju je kupno 237 osoba oboljelih od covida-19, i to 172 u Kliničkom bolničkom centru Osijek , od kojih su 45 na respiratoru, dok je Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 65 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Županije u samoizolaciji je 2.758 osoba, a policija je, u protekla 24 sata, provjeravala 40 osoba kojima je određena mjera samoizolacije. U 38 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, a postupajući po dvije dojave građana, u Dalju i Čepinu, utvrđeno je kršenje te mjere, napominju u Stožeru. Policijski službenici obavili su i 133 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Zbog nekorištenja ili nepropisnog korištenja zaštitne maske na području Našica sedam osoba je dobilo upozorenja. Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 73 nadzora provođenja epidemioloških mjera, a u šest nadzora utvrdili su nepravilnosti, za koje su izdali naloge za njihovo otklanjanje, ističu u osječko-baranjskom Stožeru.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno je 39 novozaraženih, a umrlo je pet osoba. Među novooboljelima 14 je osoba iz Vinkovaca, sedam iz Županje, tri iz Vukovara, po dvije osobe su iz Bošnjaka, Drenovaca i Jarmine, te po jedna osoba iz Cerne, Gunje, Komletinaca, Nuštra, Petrovaca, Slakovaca, Vrbanje, Lipovca i Nijemaca. Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaraženo  je 7229 osoba, od kojih je 6533 izliječeno, a umrla  je 131 osoba. Trenutačno je 90 osoba na bolničkom liječenju dok je u samoizolaciji 1704.
U protekla 24 sata testirano je 296 osoba, te je dosad testiranih na području županije 31751, podaci su Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije 73 su pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivna (potvrđena brzim AG testovima). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (27), grad Nova Gradiška i općina Cernik (po 6), općina Staro Petrovo Selo (5), općina Rešetari (4), općine Okučani i Oriovac (po 3), općine Brodski Stupnik, Gornja Vrba, Klakar, Sibinj i Velika Kopanica (po 2) te općine Davor, Dragalić, Garčin, Gundinci, Nova Kapela, Oprisavci, Podcrkavlje, Vrbje i Vrpolje (po 1).

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.463. Broj zaraženih osoba u ovom tjednu iznosi 595 što daje 7-dnevnu incidenciju od 428 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na prethodni tjedan u kojemu je 7-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosila 571.

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba i to u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ (muškarac rođen 1945.). Hospitalizirano je ukupno 85 osoba (18 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 59 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 2.362 osobe (161 osoba više nego prethodni dan).

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 610 slučajeva zaraze korona virusom, 569 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 41 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 1500 osoba, a ukupno je testirano 21676 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 224 uzorka, od kojih je 68 pozitivnih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.