Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji 3 nova slučaja, u Vukovarsko-srijemskoj 10

31.08.2020.

09:58

Autor: priopćenja

Osijek, foto HRT Radio Osijek, MK

Osijek, foto HRT Radio Osijek, MK

Foto: - / -

Osječko - baranjska županija u posljednja je 24 sata zabilježila 3 nova slučaja zaraze, a 310 osoba je u samoizolaciji. Župan Ivan Anušić kaže da je situacija dobra jer zadnjih dana broj zaraženih nije velik, a da bez obzira na sve ne očekujemo novi lockdown već - balansiranje.

Tijekom posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirao je 220 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus. Novopozitivne osobe su s područja općina Čepin, Marijanci i Viškovci. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 18 osoba od kojih je jedna na respiratoru. Na žalost, jedna oboljela osoba jučer je preminula (muškarac, iz Osijeka, rođen 1949. godine, osim što je bio zaražen koronavirusom imao je i drugih kroničnih oboljenja). Ukupan broj zaraženih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije je 774 osoba, s tim da je 686 do sada izliječeno, preminulo je 25 osoba, a aktivno pozitivna je 61 osoba. Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u samoizolaciju je tijekom posljednja 24 sata stavila 13 novih kontakta, pa se sada u samoizolaciji na području naše županije nalazi 310 osoba. Kako je rečeno na danas (31. kolovoza 2020. godine) održanoj sjednici Stožera civilne zaštite OBŽ, prema ocjeni epidemiologa trenutna situacija u vezi koronavirusa na području županije je stabilna i pod kontrolom. Sve pozitivne osobe su pod nadzorom, kao i njihovi kontakti koji se ažurno obrađuju. Policija je samoinicijativno provjerila 10 osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na adresi stanovanja. Nije bilo dojava građana o kršenju samoizolacije. Inspektori civilne zaštite Osječko-baranjske županije obavljali su pojačani nadzor tijekom vikenda, osobito nad svadbama, noćnim klubovima, benzinskim postajama i trgovinama. Prilikom 78 nadzora uočene su nepravilnosti na 11 lokacija. Najčešće je riječ o nenošenju maski, nepoštivanju ograničenja maksimalnog broja osoba u objektu te radu nakon ponoći. Za te su nepravilnosti izdana upozorenja. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 osoba iz Vinkovaca, 2 osobe iz Nuštra, 1 osoba iz Vrbanje, 1 osoba iz Gradišta i 1 osoba iz Tordinaca), a 1 osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 627, od kojih su 530 osoba izliječene, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 17 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 23 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8294. U samoizolaciji na području županije je 167 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 23 radnika (5 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

osječko-baranjski župan Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.