Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji 31 novi slučaj, jedna osoba preminula

07.09.2021.

11:42

Autor: Radio Osijek/AB

Mato Lukić fotografija OBŽ

Mato Lukić fotografija OBŽ

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija bilježi 31 pozitivan nalaz od testiranih 299 uzoraka. Na bolničkom su liječenju 23 osobe, jedna na respiratoru, a jedna je osoba, stara 77 godina, preminula. Prvom je dozom cijepljeno 52,1 posto odraslog stanovništva.

"31 pozitivan nalaz - novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek, Đakovo i Našice (po 4), Belišće i Valpovo (2), Donji Miholjac (1) te općina Bilje, Bizovac, Feričanci, Koška i Marijanci (po 2) - 23 hospitalizirane osobe u KBC Osijek, od kojih je jedna na respiratoru - preminula 1 osoba (s područja Osijeka, u dobi od 77 godina, 307 osoba u samoizolaciji. U proteklih tjedan dana policijski službenici proveli su 58 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili 6 kršenja: 3 u Osijeku, 2 u Đakovu i 1 u Belišću. Obavili su i 874 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera (noćni klub u Osijeku).  Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 31. kolovoza do 07. rujna obavili su 121 nadzor provođenja epidemioloških mjera (64 u ugostiteljskim objektima, 18 u svatovima, 13 u gospodarskim subjektima, po 6 u prodavaonicama, uslužnim djelatnostima i trgovačkim centrima, po 2 na benzinskim postajama i tržnicama te u pekarnicama, a po 1 na sportskom događaju i javnom okupljanju), a nisu utvrdili nepravilnosti" , izvijestio je načelnik Stožera Civilne zaštite Mato Lukić 

Danas je održana  sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna epidemiološka situacija. Uz analizu podataka o zbivanjima u zadnja 24 sata, posebno je naglašeno pitanje cijepljenja protiv koronavirusa. Pri tomu je načelnik Stožera civilne zaštite Mato Lukić upozorio da gotovo 90 posto hospitaliziranih u Klinički bolnički centar Osijek zbog COVID-19 su osobe koje nisu cijepljene.

"Od 31. kolovoza do 5. rujna u šest gradova (Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru) cijepljeno je 1.685 osoba, od kojih je prvom dozom cijepljeno 1.012 osoba. Ovaj tjedan cijepljenje se nastavlja u Osijeku, Đakovu i Valpovu, a detaljan raspored za cijeli rujan, s adresama cijepnih punktova, radnim vremenom i ostalim potrebnim podacima, može se naći na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ - rekla je Nataša Turić, ravnateljica tog Zavoda. Na području Osječko-baranjske županije prvom dozom cijepljeno je 52,1 posto odraslog stanovništva, a 46,1 posto drugom dozom, pa je postotak završnog cijepljenja 49,7 posto za odraslo stanovništvo (Nacionalni prosjek je 48,4 posto). - U tijeku je i provedba projekta uključivanja ljekarničke djelatnosti u proces cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Za sada se prijavilo osam ljekarni s područja Osječko-baranjske županije koje su zainteresirane za provedbu cijepljenja, no još se radi na programskim rješenjima vezanim za naručivanje i evidenciju cijepljenja, pa će i taj oblik cijepljenja početi kada se završi ta informatička prilagodba",  dodala je doktoricaTurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.