Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji i dalje sedam oboljelih od koronavirusa

16.03.2020.

12:18

Autor: HRT/HINA

Foto:HRT

Foto:HRT

Foto: - / -

Na području županije za sada nema novooboljelih. Na testiranje u Zagreb šalje se 13 novih uzoraka, a rezultat se očekuju kasno večeras, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite .

Ravnatelj osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) Željko Zubčić rekao je na konferenciji za novinare da je od sedam do sada oboljelih osoba, njih šest bez simptoma, a jedan pacijent ima povišenu temperaturu."Osječki KBC od danas pregledava i operira samo hitne pacijente.Ta će bolnica biti respiratorni centar za pacijente s područja pet slavonskih županija, koji eventualno budu trebali potpomognuto disanje", rekao je ravnatelj Zubčić. "U slučaju da ne bude dovoljno resursa za respiracijski centar, osječki KBC moći će iz drugih bolnica povući kadrove i tehničku opremu", dodao je.

Epidemiolog osječko-baranjskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul izvijestio je da je u samoizolaciji trenutno 35 osoba, a koliko je za sada poznato, nitko od dosad oboljelih nije se prije, hospitaliziranja u osječkom KBC-u, koristio nekim oblikom javnog prijevoza.

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece rekao je kako je jučer zaprimljeno osam dojava o kršenju samoizolacije, od kojih se samo jedna pokazala točnom. "Ta je osoba napustila samoizolaciju i otišla na autobusni kolodvor, a bit će prekršajno prijavljena", zaključio je Bece.

U Stožeru ističu kako je osječki Područni carinski ured, s ciljem bržeg protoka roba, osim na graničnom prijelazu Bajakovu, od danas uspostavio 24-satno carinjenje robe na još tri granična prijelaza - Stara Gradiška, Slavonski Šamac i Erdut.

"Preporuka nacionalnog stožera je jasna – ne zaustavljajmo život. Potrebno je poduzeti sve mjere zaštite, smanjiti nepotrebna kretanja i kontakte. Važno je napomenuti i da su na području županije otvorene ambulante za pregled osoba koje sumnjaju na zarazu koronavirusom, ali se ne vrše testiranja. Testiranja se i dalje vrše u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Svi smo jednako odgovorni u ovoj situaciji i svi za sebe i druge možemo nešto učiniti kako bi ovu situaciju što prije i što kvalitetnije priveli kraju. Oko 13 sati ćemo donijeti paket mjera koje ćemo nakon toga priopćiti našim građanima", rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović i dodao kako ne treba širiti paniku jer sve informacije javnost dobiva na vrijeme i sve informacije koje dolaze iz Stožera su istinite i provjerene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.