Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osječko-baranjskoj županiji još 7 osoba preminulo od covida-19

15.02.2022.

13:15

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Stožer CZ OBŽ, Miranda Glavaš-Kul

Stožer CZ OBŽ, Miranda Glavaš-Kul

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Još je 7 osoba preminulo s dijagnozom kovida - 19 u Osječko -baranjskoj županiji, čulo se na današnjoj konferenciji za novinstvo župnijskog Stožera Civilne zaštite. Redova za testiranje više nema, a spremni su i mobilni timovi ako počne cijepljenje građana po kućama.


"U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 469 uzoraka od kojih je njih 229 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek 102, Đakovo 43, Našice 21, Valpovo 11, Beli Manastir i Belišće po 9 te Donji Miholjac 2 i općina Čepin 7, Darda, Magadenovac i Vuka po 3, Bizovac, Đurđenovac, Erdut i Koška po 2, Bilje, Drenje, Feričanci, Petrijevci, Vladislavci i Viškovci po 1. Nažalost, preminulo je sedam osoba, po 2 iz Osijeka, Đakova i Belog Manastira, 1 iz Dalja, u dobi od 47 do 85 godina", izvijestio je načelnik Stožera Mato Lukić.

"Dobra je vijest", nastavlja Lukić, "da više nema višednevnih čekanja na testiranje u osječkom KBC i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Svjedoci smo da se čekalo i po 7 dana, a sada ste na redu čim se najavite, jer je manji broj i novozaraženih i onih koji dolaze na testiranje".

Županijska pročelnica za školstvo Miranda Glavaš-Kul izvijestila je da je u ovom trenutku pozitivno 511 učenika, a 535 je u izolaciji. 86 je pozitivnih među nastavnim i nenastavnim osobljem, a u 48 u samoizolaciji."Početkom tjedna počela je podjela testova učenicima za samotestiranje. Podijeljeno je nešto manje od 60 tisuća, a odbilo ih je preuzeti 6,84 posto, što značioko 2000 od 30 tisuća učenika", kaže Glavaš-Kul.

Na novinarsko pitanje jesu li spremni mobilni timovi za najavljeno cijepljenje po kućama, načelnik Lukić kaže da jesu i kada sve počne na nacionalnoj razini, krenut će i ekipe u Osječko-baranjskoj županiji.

Od 09. do 15. veljače policijski službenici proveli su 170 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja te mjere (oba u Osijeku). Obavili su i 645 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Prema Nacionalnom izvješću o cijepljenju, na području Osječko-baranjske županije s danom 14. veljače 2022. godine cijepljeno je 59,6 % ukupnog broja stanovnika, odnosno 66,2 % odraslog stanovništva.

U tjednu od 07. do 13. veljače 2022. godine na području Osječko-baranjske županije na punktovima putem javnih poziva, u ljekarnama, u bolničkim ustanovama, putem mobilnih timova i obiteljskih liječnika ukupno je cijepljeno 1.635 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 155, drugom dozom 259 i dodatnom (docjepnom ili trećom dozom za imunokompromitirane osobe) 1.221 osoba.

stožer OBŽ press konferencija

stožer OBŽ press konferencija

Foto: Amoreta Bajto / HRT

stožerOBŽ press Mato Lukić

stožerOBŽ press Mato Lukić

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.