Hrvatski radio

Radio Osijek

U osječkom Domu zdravlja počela 2. faza cijepljenja za starije od 65

10.02.2021.

12:59

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Prve doze AstraZenecinog cjepiva primili su pacijenti u ordinaciji liječnika Marija Ćurkovića u Domu zdravlja u Osijeku .

Sedamdesetdvogodišnja Gordana Žderić cijepila se kaže,  kako bi zaštitila sebe i druge. "Želim barem donekle normalnije živjeti. Imam kćer koja živi u inozemstvu i htjela bih je posjetiti, jer se nismo jako dugo vidjele. Imam unuka, no i njega vidim jedino kad sam u šetnji. Ne dolazi k nama, mi ne idemo kk njemu. To jednostavno nije normalno, no morali smo to prihvatiti. Suprug i ja prijavili smo se na cijepljenje kad nam je rečeno da možemo, doktor nas je zvao i pitao bismo li se cijepili AstraZenecinim cjepivom? Konzultirali smo se s kćerkom (koja je zdravstvene struke) i savjetovala nam je da se svakako cijepimo. Da sam mogla birati vjerojatno se ne bih cijepila ovim cjepivom, no što je - tu je". I Mirjana Vujić koja ima 77 godina nije dvojila hoće li se cijepiti. Njezin je suprug prebolio koronu, no ona je ostala zdrava. Ipak se željela cijepiti što prije. "To je valjda normalno u ovim vremenima. Vezani smo za kuću, ne smijemo posjećivati unučad. Pridržavali smo se svih epidemioloških mjera. Jako nas je strah da se nešto ne dogodi, da mi ne zarazimo nekoga ili da netko ne zarazi nas. Zato smo se prijavili na cijepljenje, čim smo mogli."          

Specijalist obiteljske medicine u osječkom Domu zdravlja Mario Ćurković pojasnio je kako su neki pacijenti odbili primiti Astra Zenekino cjepivo jer u javnosti kolaju informacije da ono nije pogodno za starije od 55 godina. "Moram međutim reći da ga je Europska medicinska agencija odobrila te da je po kvaliteti, sigurnosti i učinkovitosti dobro, jedino nema dovoljno podataka za točnu kliničku procjenu pacijenata starijih od 65 godina". Doktor Ćurković rekao je kako upis pacijenata koji se žele cijepiti traje i dalje. Dodao je da  zanimanje pacijenata za cijepljenjem stalno raste, osobito među starijom populacijom i kroničnim bolesnicima. 

Procijepljenost je relativno visoka i među liječnicima, kaže ravnatelj Doma zdravlja, Mato Lukić, s obzirom da je cijepljeno nešto više od 50 posto zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite na području županije. "I zanimanje zdravstvenih djelatnika  za cijepljenjem raste. Ostalo nam je oko 150 doza za zdravstvene djelatnike s područja Đakovštine i korisnike Doma za starije i nemoćne u Đakovu. Što se tiče zdravstvenih punktova, preuzeli smo danas 1100 doza Astrazenecinog cjepiva i u devet ordinacija na području županije krećemo s cijepljenjem. Kad nam dođu nove doze, nadamo se da ćemo u sljedećim tjednima uspjeti pokriti veći dio županije." 

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Tomislav Dijanić objasnio je kako se paralelno s početkom druge faze cijepljenja još provodi cijepljenje u prvoj fazi, a planira se već i treća faza. "U tu će svrhu pomoći 26 punktova diljem županije u kojima će raditi 60 timova za cijepljenje.  Početak treće faze ovisi o distribuciji cjepiva."

Inače, svi koji žele primiti cjepivo trebaju se prijaviti svojim liječnicima obiteljske medicine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.