Hrvatski radio

Radio Osijek

U osječkom KBC-u nova sala za invazivno liječenje boli

02.03.2018.

11:10

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Zavod za liječenje boli pri Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Osijek jedini je takav u županiji, dnevno prima desetak pacijenata, a u novu salu uloženo je milijun kuna. Potporu dala i Osječko-baranjska županija.

Invazivno liječenje boli u osječkom se KBC-u provodi od 2006. godine, no do sada se uvijek radilo u "posuđenim" prostorima kirurgije tako da su se zahvati morali prekidati i otkazivati u hitnim slučajevima. "Dnevno se u Zavodu za liječenje boli prima 10-12 pacijenata s metodama i opremom kakve imaju bolje slične ambulante u zapadnoj Europi", izjavio je voditelj Zavoda Ivan Radoš.  Stimulacija moždine u kralježnici jedna je od najsloženijih i najskupljih metoda invazivnog liječenja boli u svijeta, a u Osijeku se također provodi uz niz drugih, jednostavnijih metoda liječenja. Uz voditelja Radoša u Zavodu za liječenje boli radi još šest specijalista ambulante za bol. Novi je prostor uređen s milijun kuna od čega je Osječko-baranjska županija financirala polovicu, a dio novca osigurala je i Pliva. Zahvalnicu je županu Ivanu Anušiću predao ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić. Župan Anušić izjavio je kako je županija nedavno uložila 200 tisuća kuna za uređenje podova na ginekologiji, a ovom potporom Zavodu za liječenje boli želi pomoći široj zajednici. Na novinarsko pitanje o odlasku liječnika iz osječke bolnice Anušić je odgovorio kako je zabrinut i najavio pojačane razgovore s vodstvom bolnice i nadležnim ministarstvom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.