Hrvatski radio

Radio Osijek

U osječkom KBC-u pripremaju se dodatni kapaciteti

23.10.2020.

15:35

Autor: Radio Osijek / Hina

U osječkom KBC-u pripremaju se dodatni kapaciteti

U osječkom KBC-u pripremaju se dodatni kapaciteti

Foto: - / -

S obzirom na pogoršanje epidemiološkog stanja, u Kliničkom bolničkom centru Osijek pripremaju se dodatni kapaciteti za smještaj zaraženih koronavirusom, izvijestio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego izjavio je novinarima kako je glavni indikator pogoršanja epidemiološke slike povećanje broja pacijenata na respiratoru, kojih je u KBC-u trenutno devet.
Ističe kako je broj kreveta rezerviranih za pacijente oboljele od Covida-19 povećan tako što je zgrada Klinike za dermatologiju pretvorena u ambulantni dio Klinike za infektivne bolesti, a cijela zgrada Klinike za infektivne bolesti je pretvorena u covid stacionar, što je u ovome trenutku dovoljno.
Pripremaju se dodatni kapaciteti na dvije lokacije u KBC-u, od kojih je jedna već aktivirana, a radi se o dijelu Klinike za pedijatriju gdje smo pripremili poseban dio za oboljelu djecu. Za sada nismo imali situaciju da su djeca teže oboljevala, ali s obzirom da se radi o osjetljivoj poupulaciji moramo im posvetiti posebnu pozornost, rekao je Šego.
Druga lokacija je unutar zgrade Klinike za kirurgiju, gdje se kapaciteti mogu dodatno proširiti, a postoji i bivša zgrada Klinike za psihijatriju, koja se trenutno uređuje.
Sportske dvorane su zadnji kapacitet koji će se koristiti, a za to bi se morala dogoditi eskalacija na razini onoga što se događalo u Italiji, istaknuo je Šego.
Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite dožupan Petar Lagator izvijestio je da u osnovnim i srednjim školama u Županiji danas ima 49 zaraženih učenika i nastavnika te 581 osoba kojoj je određena samoizolacija.
Pronalaženje kontakata se prenosi na liječnike primarne zdravstvene zaštite
Novooboljelih ima i među korisnicima domova za starije i nemoćne osobe u županiji, a radi se o tri korisnika u Osijeku i jednom u Đakovu.
U pitanju su kontakti prethodno oboljelih osoba, dobro se osjećaju i na liječenju su u osječkom KBC-u, rekao je Lagator.
S obzirom da je u županiji u samoizolaciji više od 3000 osoba te da je epidemiološkim i drugim nadležnim službama sve teže nadzirati odgovornost i ponašanje ljudi u samoizolaciji, u Stožeru ističu kako se dio obveza za utvrđivanje i pronalaženje kontakata i određivanje mjera samoizolacije prenosi na liječnike primarne zdravstvene zaštite.
Tako će veći broj stručnih i odgovornih osoba raditi brže i kvalitetnije te pronalaziti sve postojeće kontakt osobe, napominje Lagator.
Smatra da bi Stožer eventualno mogao donijeti mjere o dodatnom ograničavanju broja osoba na okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru i dodatnom ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali očekuju da takvu odluku prije njih donese Nacionalni stožer.
Ako to ne bude u idućih tjedan dana, a ovakvo epidemiološko stanje postane svakodnevno, Stožer će biti pripravan donijeti sličnu odluku, poručio je Lagator.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.