Hrvatski radio

Radio Osijek

U osječkom uredu službe 112 prošle godine više od 120 tisuća poziva

12.02.2019.

13:32

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Jedinstveni broj 112 za djelovanje hitnih službi u Hrvatskoj je u funkciji od 11. veljače 2005. Nakon jučerašnjeg Dana otvorenih vrata za škole, u povodu Dana jedinstvenog europskog broja 112, u Područnom uredu u Osijeku danas su predstavljeni podaci za prošlu godinu.

U 2018. godini Područni ured Osijek zaprimio 120 618 poziva, svakoga dana prosječno 331 poziv, 32 144 preusmjerenih je poziva žurnim službama. Od početka ove godine ta je služba pripojena Ministarstvu unutarnjih poslova no za građane nema promjena, 24 sata svakoga dana mogu se za pomoć obratiti na broj 112 s kojeg će ih, u slučaju potrebe, povezati s drugim žurnim službama- vatrogascima, Hitnom pomoći, policijom ili HGSS-om.

Kako bi se što bolje i brže snašli u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih katastrofa, Osječko- baranjska županija planira osnivanje Operativnog centra civilne zaštite, najavio je dožupan i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović. Riječ je o Centru za obuku za sve žurne službe te Zapovjednom centru iz kojeg bi se upravljalo u slučaju kriznih događaja. Nakon što se odredi točna lokacija ( za sada se razmišlja o Bizovcu ili nekim lokacijama u Osijeku) i riješe imovinsko - pravni odnosi, u tom se projektu, kaže Ivanović, računa i na financiranje iz europskih fondova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.