Hrvatski radio

Radio Osijek

U Otoku je završio 26. festival glumca

19.05.2019.

21:19

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Svečanom dodjelom Nagrada i priznanja u Gradu Otoku završio je 26. festival glumca. Proteklih devet dana Otok, Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su 17 predstava iz natjecateljskoga te jednu predstavu iz popratnoga programa.

U sklopu Četvrtoga susreta akademija pogledali smo studentske ispitne produkcije iz Zagreba i Osijeka. Popratni je program upotpunilo i predstavljanje knjige profesorice Mire Perić, zatim poetska večer s Enesom Kiševićem, Dan domaćina Žarka Potočnjaka, prijem kod župana gospodina Bože Galića, druženje u vojarni Bosut te posjet Gradskom muzeju Vukovar. Cvijeće i svijeće položili smo u vojarni Bosut za poginule hrvatske branitelje, zatim na  Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru, na Ovčari te na grobu Ive Gregurevića. 
Iako je  glumac osnovni preduvjet kazališta jer bez glumca ne bi bilo kazališne predstave, živimo u vremenu u kojem je promidžba postala iznimno važna. Uspješnosti promocije predstave uvelike pridonosi njezin vizualni identitet, prvenstveno plakat. Zbog toga na Festivalu glumca postoji trijenalna Nagrada za najbolji kazališni plakat. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio je dizajneru Antoniju Doliću za plakat predstave "Ljudski glas" Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Posebnu pohvalu za plakat predstave za djecu ocjenjivački sud dodijelio je autoru Vladimiru Andriću za plakat predstave „Pepeljuga“ Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.
U sklopu ovogodišnjega 26. festivala glumca u natjecateljskom programu po izboru Mirele Brekalo-Popović imali smo priliku pogledati 95 glumačkih ostvarenja.
Članovi ocjenjivačkoga suda: gospođa Ankica Dobrić, gospodin Trpimira Jurkić i gospodin Branimir Vidića – Flika dodijelili su nagrade svojim kolegama: 
 
NAGRADE 26. FESTIVALA GLUMCA
Ocjenjivački sud: Ankica Dobrić, Trpimir Jurkić, Branimir Vidić -Flika
 
Nagrada Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.
Matea Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi „Staklena menažerija“ Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci
„Staklena menažerija“ kao opće mjesto svjetske dramske literature, a napose uloga Laure Wingfield stavlja pred glumicu ono najbolje što kazalište može, samu suštinu glumačkog poziva, istinu njegova srca i duše. Matea Marušić u ulozi Laure i svojom fizičkom krhkošću, a nadasve krhkošću svoje lijepe, ali sjetne duše, izvrsno se sljubila sa „dobrotom tog stakla“ od kojeg je sazdala svoj tihi svijet.
 
Nagrada Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina
Dominik Karakašić za ulogu sina u predstavi „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar.
U izuzetno uigranom ansamblu predstave „Nikomu pravo“, mladi glumac Dominik Karakašić u ulozi sina svojom glumačkom emotivnom angažiranošću s jedne strane, te toplinom samog lica, a u skladnoj zaigranosti s majkom i sa svojim magarcem, progovara nam o tome kako samo ljubav sve naše putove čini smislenima, a poštivanje sebe i drugog čini nas uistinu slobodnim.
 
Nagrada za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade Nevenka Filipović 
ansambl predstave „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar. Ansambl predstave čine: Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić i Robert Košta
Kao što su i sami napisali u svojoj programskoj knjižici, ansambl predstave „Nikomu pravo“ ispričao nam je „jako važnu priču“. I to ne samo važnu za svijet u kojem živimo, već i za kazalište u kojemu želimo stvarati i darivati našoj publici ljepotu. Važno je ispričati koliko kazališni čin može biti lijep i kako nas može učiniti boljim ljudima. Svojom vještinom, maštovitošću, izuzetnom posvećenošću te zajedničkom igrom, koja se rijetko viđa na našim pozornicama, ponukali su nas da ovu nagradu ne dodijelimo pojedincu već cjelokupnom ansamblu, koji nam je pokazao da je glumački poziv uistinu najljepši poziv na svijetu. 
 
Nagradu Fabijan Šovagović dobili su: 
 
Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi „Konstelacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i  produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu te ulogu Sanje u predstavi „Svaki tvoj rođendan“ Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu.
Izuzetno nam je drago da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje možemo dodijeliti Olgi Pakalović za obje uloge koje je odigrala na ovom Festivalu. Potresno bolna Olga u Konstelacijama, a kao Sanja, Marijanova sestra u predstavi „Svaki tvoj rođendan“ izuzetnom glumačkom disciplinom ispisala je cijeli jedan život. Ukratko briljantno. 
Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“ Tihomira Dujmovića u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreba.
Sudjelovanje u predstavi „Tko je ubio Zvonka Bušića“, koja sama po sebi nadilazi prostor teatra i postaje neka vrsta misije, nije nimalo lako i jednostavno. Ana Vilenica svojom glumačkom zrelošću, predanošću i koncentracijom donosi nam lik Julie s puno emotivnog naboja i neumrle vjere da ljubav uistinu može sve pobijediti.
Filip Križan za ulogu sina u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.
U ulozi sina u predstavi „Susret“ opet pokazuje zavidnu glumačku zrelost i toplinu vlastitog srca koju gradi posvećeno predan samoj suštini samog glumačkog poziva emocijom i riječju koja nije samo forma već iskreno propitkivanje istine o samom sebi i svom bivanju na sceni.
Siniša Popović za ulogu oca u u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.
U ulozi oca u predstavi „Susret“ iskustvom koje ne pada u zamku recikliranja i „glumačkih ladica“, suptilno i strpljivo gradi lik oca koji se grčevito bori za sjećanje u trenutku kada postaje svjestan da će već sutra svako sjećanje nestati. 
 
Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi „Konstalacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatara Exit iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2018.
Predstava „Konstelacije“ sjajan je spoj izuzetnog teksta Nicka Paynea duboko promišljene režije Aide Bukvić, izvrsne glumačke izvedbe Olge Pakalović i Vladimira Posavca-Tušeka. Pisac pred redateljicu i glumce postavlja zahtjevan zadatak da u nizovima kratkih scena izgrade i odigraju svoju istovremenost. S minimalnim tehničkim sredstvima, s tek nekoliko scenografskih elemenata stvoren je čitav svemir s čudesnom konstelacijom zvijezda – pčelinjaka koje određuju emotivnu i bolnu sudbinu dvoje lica Olge i Vladimira u potrazi za bliskošću i ljubavlju. 
 
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelio je i dvije nove nagrade:
 
Nagradu Ivo Gregurevićza izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je Perici Martinović.

Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je Zdenki Buljan.
 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.