Hrvatski radio

Radio Osijek

U Otoku obilježena 31.obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

02.12.2022.

15:46

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca u Otoku

Obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca u Otoku

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT Radio Osijek

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Otoka, obilježena je 31. godišnjica pogibije pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu. Njih četvorica poginuli su ispunjavajući borbenu zadaću u noći na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kada je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše JNA potpomognuta srpskim paravojnim postrojbama. Vijence su podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i svijeće upalili članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci. Počast su im izrazila i brojna izaslanstva, među kojima i izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora i Vlade, ministarstava obrane i hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Otoka te drugi. Odana je i počast za 24 hrvatska branitelja i troje civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu. Sveta misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Prilog Marije Vukasović Petrinović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.