Hrvatski radio

Radio Osijek

U Parku prirode Papuk novi projekti za bicikliste i pješake

07.10.2020.

12:20

Autor: Mirta Milas

Foto: Kristijan Toplak, Josipa Jelić, arhiva JU PP Papuk

Foto: Kristijan Toplak, Josipa Jelić, arhiva JU PP Papuk

Foto: - / -

Nastavak razvoja turističkog potencijala vezan je uz biciklističke i pješačke staze s edukativno - rekreativnim elementima .

Poučna biciklistička staza na području Parka prirode Papuk i Slatinskog Drenovca javne je namjene za sve stanovnike i posjetitelje Slatinskog Drenovca, Općine Čačinci kao i okolnih općina koje također imaju ruralni karakter  te posjetitelje Parka prirode Papuk svih uzrasta. Za trasiranje će se koristiti  postojeće šumske vlake i putevi u duljini 6.090 metara. Većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje. Poučna će staza spajati Park Šumu Jankovac s izletištem Jankovac i naselje Slatinski Drenovac u kojemu JU PP Papuk ulaže sredstva u vlastiti objekt s namjerom uređenja i uspostave posjetiteljskog centra „Vrata Papuka“.  U Slatinskom Drenovcu bit će postavljeni edukativno-rekreativni elementi, posebice namijenjeni mlađim posjetiteljima, ali će ih moći koristiti svi uzrasti. Na taj način posjetiteljima će se staviti na raspolaganje novi proizvod koji će spajati dva sadržaja. Ukupna vrijednost projekta je 743.480,00 kuna.

Nositelj drugog projekta je općina Čačinci. Riječ je o novoj poučnoj stazi dužine 4.090 metara koja počinje od planinarskog izletišta Jankovac u Park šumi Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno stare utvrde Klak.  Staza u potpunosti prolazi kroz šumsko područje, a interpretirat će kontekst bogate povijesti prostora Jankovca i utvrde Klak kojeg je odredilo bogatstvo šuma i prirodna bogatstva  Papuka. Poučna će staza uzdužno spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno- povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743.342,75 kuna.

Budu li odobrena - oba će se projekta sufinancirati u cijelosti sredstvima Europske unije iz poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture".

„Primarni je cilj ovog ulaganja daljnji razvoj poučnih staza te rasterećenje središnjeg područja Parka prirode Papuk, konkretnije Park šume Jankovac od motornih vozila. Istodobno ga se želi učiniti dostupnijim za posjetitelje – rekreativce bicikliste i pješake te stanovnike ruralnog područja Slatinskog Drenovca i okolnih mjesta. Turistički potencijal općine Čačinci odavno je otkriven, a s novim projektom želimo dodatno potaknuti i ohrabriti lokalno stanovništvo na iskorak u pogledu smještajnih kapaciteta i proizvodnje ostalih proizvoda koje će lakše plasirati povećanjem broja posjetitelja na ovim prostorima. Projektima želimo poslati poruku da  teška vremena nisu izgovor da prestanemo biti vrijedni i optimistični u nastojanju da našoj lokalnoj zajednici ponudimo mogućnost za žive od svoga rada na području koje je doista prepuno potencijala „ – rekla je za Radio Osijek Sanja Galović, voditeljica Odjela za projekte u Parku prirode Papuk.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.