Hrvatski radio

Radio Osijek

U pet slavonskih županija 19 novozaraženih, četiri osobe preminule

08.03.2021.

13:46

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Uobičajeno, tijekom vikenda manje je testiranja, pa je i broj novozaraženih u slavonskim županijama niži - ukupno ih je 19. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ih je 6, po 4 nova slučaja bilježe Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska, a Požeško-slavonska 1. Preminule su 4 osobe..

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 42 osobe od kojih je 6 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (2 pozitivna na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenskom testu). Troje novozaraženih je iz Vukovara, te po 1 osoba iz Županje, Privlake i Vere, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 30 covid-pacijenata, dok se 116 nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima je i troje djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 5 nastavnika i 8 učenika. U samoizolaciji na području županije je 621 osoba – iz sustava obrazovanja 4 nastavnika i 66 učenika.
Od početka epidemije s područja Vukovarsko-srijemske županije testirano je 46256 osoba od kojih su 8853 bile zaražene koronavirusom, 8509 osoba se oporavilo, a 198 osoba je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirana su 4 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Dvoje novozaraženih je iz Brodskog Stupnika, a po jedan iz Slavonskog Broda i općina Klakar. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.548.
U novoogradiškoj Općoj bolnici u protekla 24 sata preminule su dvije žene – 1937. i 1939. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 152. Na bolničkom je liječenju 48 covid pacijenata (1 osoba više nego prethodni dan). Četiri osobe su na respiratoru (1 osoba više prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 505 osoba (56 osoba manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 127 uzoraka od kojih su samo četiri bila pozitivna na koronavirus. Dvije novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, a po jedna na području Valpova i Viljeva, izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan.
Na bolničkom se liječenju nalaze 64 covid pacijenta, i to 51 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano ih je 13. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 948 osoba.
Policijski su službenici proveli 13 provjera osoba u samoizolaciji. Kršenje te mjere utvrdili su za dvije osobe, državljane Austrije, kojima je izrečena mjera samoizolacije u Erdutu od 6. do 16. ožujka, međutim 7. ožujka pojavili su se kao izlazni putnici na Graničnom prijelazu Duboševica-Udvar, gdje su im uručeni prekršajni nalozi, odnosno izrečena novčana kazna od 8.000 kuna i 500 kuna za troškove postupka. Na Graničnom prijelazu Erdut jučer je državljanin Njemačke predočio krivotvoreni PCR test, zbog čega je uhićen, a slijedi kriminalističko istraživanje. Policijski su službenici obavili i 122 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Tijekom vikenda (5. do. 8. ožujka) inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 212 nadzora provođenja epidemioloških mjera (174 u ugostiteljskim objektima, 25 u trgovačkim centrima, 4 u prodavaonicama, a ostalo u drugim objektima). Pri tomu su utvrdili 15 nepravilnosti te izrekli naloge za njihovo otklanjanje.
Na konferenciji za medije Hampovčan je na upit o postojanju mobilnih timova za cijepljene građana protiv koronavirusa naglasio kako u sadašnjoj (drugoj) fazi liječnici opće medicine cijepe svoje pacijente, pa tako i bolesne i nemoćne osobe izvan ordinacija. Mobilni timovi trenutno nisu aktivirani, jer nema dovoljnih količina cjepiva na raspolaganju, nego su predviđeni u trećoj fazi cijepljenja, odnosno masovnog cijepljenja. Tada je za područje Osječko-baranjske županije predviđeno sedam takvih timova u čijem će sastavu biti djelatnici domova zdravlja, privatnih koncesionara i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Dvije osobe, muškarac, 1939., i žena, 1975. godište, nove su žrtve COVIDA-19 s područja Virovitičko-podravske županije, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Oboje su preminuli u Općoj bolnici Virovitica, a time je broj preminulih od posljedica infekcije na području te županije narastao na 108. U posljednja 24 sata, od 99 testiranih četiri su osobe bile pozitivne na virus SARS-CoV-2. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je osam COVID pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2, zarazile su se 3.584 osobe.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je osam uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan na SARS-CoV-2. Na tom području trenutno su aktivna 54 slučaja zaraze – na bolničkom je liječenju deset covid pacijenata, a 44 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 200 kontakata osoba zaraženih koronavirusom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.