Hrvatski radio

Radio Osijek

U pet slavonskih županija 28 novih slučajeva zaraze

13.10.2020.

15:00

Autor: Radio Osijek/TM

U pet slavonskih županija 28 novih slučajeva zaraze

U pet slavonskih županija 28 novih slučajeva zaraze

Foto: - / -

Prema podacima koje su do sada objavili županijski stožeri civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji je 12 novozaraženih, u Požeško-slavonskoj 8, u Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj tri, a u Vukovarsko-srijemskoj dva su nova slučaja zaraze koronavirusom .

U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testiran je ukupno 331 uzorak od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 12 bilo pozitivno na koronavirus. Pet novopozitivnih su iz Osijeka, dvoje iz Đakova, a po jedna osoba iz Valpova, Višnjevca, Martina, Petrove Slatine i Čepina.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 34 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutno nalazi 1.140 osoba. Policija je jučer obavila 87 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a na prijavljenoj adresi nije zatečena samo jedna osoba iz Đakova koja je tako prekršila propisanu mjeru.
Uz aktualne podatke o epidemiološkoj situaciji na području Osječko-baranjske županije, članovi Županijskog stožera civilne zaštite danas su razmatrali i nove mjere Nacionalnog stožera (odluke o ograničavanju društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima te odluke o obveznom i pravilnom korištenju maski za lice). Stožer poziva građane na odgovorno ponašanje i poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera kako bi zaustavili širenje virusa te tako očuvali svoje i zdravlje drugih osoba, i to kako na javnim okupljanjima tako i u svakodnevnim radnim i životnim aktivnostima.

Nakon analize 114 uzoraka u Požeško-slavonskoj županiji je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom i trenutno ih je aktivno 56. Sedam osoba je hospitalizirano, dok se ostali nalaze na kućnom liječenju i u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 295 osoba. Ukupno su s područja te županije, od izbijanja epidemije, testirane 10283 osobe.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području Slavonskog Broda te općina Nova Kapela i Cernik. Ukupan broj zaraženih s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 691, dok je broj aktivnih slučajeva 40. Hospitalizirano je 7 osoba od čega je jedna na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 326 osoba.

Tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 bilježi i Virovitičko-podravska županija. Kako je izvijestio Stožer civilne zaštite, riječ je o jednoj mlađoj, jednoj starijoj i osobi srednje životne dobi. Svi imaju umjerene simptome COVIDA-19. Jedna osoba, starije životne dobi, zaražene je od mlađeg ukućana, jedna se zarazila na radnom mjestu, dok se kod jedne, epidemiološko još uvijek utvrđuje gdje je dobila virus. Trenutno su u samoizolaciji ukupno 222 osobe. U Općoj bolnici Virovitica je devet COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je dvoje ljudi. Jedna osoba se nalazi na Klinici za infektologiju na kisiku, a druga je u respiracijskom centru, na respiratoru. Prema podacima koji su objavljeni na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Virovitičko-podravska županija, po broju učestalosti pozitivnih u posljednjih tjedan dana na 100.000 stanovnika, sa 102,3 je na trećem mjestu u Hrvatskoj, iza Krapinsko-zagorske i Ličko-senjske županije. Gledajući posljednjih 14 dana, po učestalosti pozitivnih na korona virus, Virovitičko-podravska županija je 5. u Hrvatskoj sa 144,8 na 100.000 stanovnika. Stoga, iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovornom ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata dvije su nove osobe pozitivne na koronavirus – jedna je iz Vinkovaca, a druga iz Vukovara. Testirane su 153 osobe. Na bolničkom liječenju zbog COVID-a19 je 21 pacijent, dok se 119 oporavlja u kućnoj izolaciji. Od ukupnog broja pozitivnih na koronavirus u Vukovarsko-srijemskoj županiji 19 je djelatnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja oboljelo je 7 nastavnika i 14 učenika.
U samoizolaciji na području te županije su 903 osobe, od kojih je 50 iz sustava zdravstva (5 liječnika, 34 medicinske sestre/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 16 nastavnika i 240 učenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.