Hrvatski radio

Radio Osijek

15:07 / 26.08.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

U pet slavonskih županija 93 nova slučaja zaraze

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Raste broj zaraženih u slavonskim županijama. Prema do sada objavljenim podacima, evidentirane su 93 novozaražene osobe. Virovitičko-podravska županija, koja je tjednima bila s vrlo malim brojem novooboljelih, u posljednja 24 sata bilježi 16 novih slučajeva zaraze.

U osječkom KBC-u i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u protekla 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 184 uzorka, od kojih su 33 bila pozitivna na koronavirus, što je udio pozitivnih među testiranima od 18 posto. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (12), Valpova (5), Đakova, Donjeg Miholjca, Feričanaca, Kneževih Vinograda i Vladislavaca (po 2) te Bizovca, Đurđenovca, Erduta, Ernestinova, Marijanaca i Petrijevaca (po 1). Preminule su dvije osobe, obje iz Darde, u dobi od 62 i 93 godine. Hospitalizirano je 16 covid-19 pacijenata (15 u KBC Osijek, 1 u OŽB Našice), od kojih su 2 na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije su 372 osobe.

Prema informacijama kojima raspolaže Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ, u domu za starije i nemoćne na području Darde u posljednjih mjesec dana osam je korisnika bilo pozitivno na koronavirus (prvi pozitivan slučaj zabilježen je 30. srpnja, a zadnji 20. kolovoza). U tom vremenu pet korisnika doma koji su zaraženi koronavirusom je preminulo, a svi su imali više težih komorbiditeta. Uz redovite mjere, od pojave koronavirusa u domu su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ poduzete i dodatne epidemiološke mjere. U domu je bilo 20 korisnika od kojih su 17 cijepljeni protiv koronavirusa, a ostali nisu zbog osobnih zdravstvenih ograničenja. Svi djelatnici su cijepljeni, a među njima nema zaraženih na koronavirus.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. Desetero novozaraženih je iz Slavonskog Broda, 3 slučaja su na području općine Vrbje, po 2 slučaja na području Nove Gradiške i općine Sikirevci, te po jedan slučaj na području općina Brodski Stupnik, Sibinj, Bukovlje, Vrpolje i Vrbje. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" hospitalizirano je 6 covid pacijenata. Prema podacima Policijske uprave Brodsko-posavske trenutno se pod mjerom samoizolacije nalaze 204 osobe.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 277 osoba među kojima je 18 bilo pozitivno na koronavirus. Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, dvoje iz Nijemaca te po jedan iz Antina, Đeletovaca,  Rokovaca,  Starih Mikanovaca, Vukovara, Županje , Borova, Strošinaca, Ivankova, Gunje i  Babine Grede. Nema preminulih, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na tom je području aktivan 61 slučaj zaraza – na bolničkom su liječenju tri covid-19 pacijenta, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 235 osoba.

U Virovitičko-podravskoj županiji, koja je tjednima bila s vrlo malim brojem novooboljelih, danima je bilo bez i jednog pozitivnog nalaza, u posljednja 24 sata bilježi 16 novih slučajeva zaraze. Gotovo svaki treći testirani bio je pozitivan. Obrađeno je 57 uzoraka – tako da je 28 posto pozitivnih među testiranima. Među novozaraženima petero je iz Virovitice, troje iz Nove Bukovice, po dvoje iz Mikleuša, Čađavice i Pitomače, a po jedan iz Slatine i Gradine.
Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica nalaze se četiri covid pacijenta.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 137 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na SARS-CoV-2. Na tom je području trenutno aktivno 12 slučajeva zaraze – jedna je osoba hospitalizirana, a 12 se nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji su 92 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.