Hrvatski radio

Radio Osijek

U petak navečer otvara se obnovljeni pješački most

28.07.2022.

22:34

Autor: Radio Osijek/TM

Osječki pješački most

Osječki pješački most

Foto: HRT / Radio Osijek

Osječki pješački most, nezaobilazan u vizuri grada, u posljednje dvije godine u potpunosti je obnovljen. Od sredine listopada prošle godine bio je zatvoren, kako bi se obnovila betonska konstrukcija mosta – njegova hodna površina. U petak navečer, u 20 sati, svečano će biti otvoren na lijevoj dravskoj obali, najavljeno je iz Ureda gradonačelnika.

Državnog vrha, vatrometa i Nevere neće biti. Bit će puno Osječana kojima je ovaj most u šetnjama i bicikliranjima posljednjih devet i pol mjeseci nedostajao. Sve se događa u vrijeme kada se uglavnom na Promenadi odvija druga ovogodišnja Osječka ljetna noć, tako da se može očekivati velik broj ljudi koji će prošetati mostom.

U toj drugoj fazi obnove trebalo je potpuno ukloniti i očistiti 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom, koliko ih je ugrađeno u hodnu površinu. Glavnina ploča je sanirana, no nekoliko njih je u cijelosti zamijenjena. Radove je izvodila tvrtka Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, specijalizirana za izgradnju, sanacije i rekonstrukcije inženjerskih konstrukcija i izvođenje specijalističkih radova u građevinarstvu, a vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi iznosila je gotovo osam i pol milijuna kuna (s PDV-om).

2020. godine između kolovoza i prosinca obnovljena čelična konstrukcija mosta. 102 gornja priključna elementa potpuno su zamijenjena, izvedena je antikorozivna zaštita čelične užadi, čišćenje i uređenje te antikorozivna zaštita pilona, kao i sanacija upornjaka. Taj je posao odradila samoborska tvrtka MAR d.o.o., a vrijednost radova iznosila je 3.018.900 kuna.

Prema projektantskom troškovniku, ukupan iznos za potpunu sanaciju pješačkog mosta je 16.333.637,50 kn s PDV-om, a nakon obnove – sigurnost prometovanja mostom bit će na najvišoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.