Hrvatski radio

Radio Osijek

U petak zaprašivanje komaraca u Osijeku iz zrakoplova

17.05.2023.

14:55

Autor: Željko Kovačević

zaprašivanje komaraca

zaprašivanje komaraca

Foto: Davor Javorović / PIXSELL / HRT

Kiše i visoki vodostaji, nakon nekoliko sušnih godina, mogli bi uvjetovati veći broj jedinki komaraca u Osijeku i okolici, no u gradu su spremni već u petak započeti zaprašivanje iz zraka.

Grad Osijek po prvi puta s općinama Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut provodi mjere suzbijanja komaraca. Osijek je u sto postotnom iznosu pokrio larvicidne tretmane, a za aduticidne općinama će pokriti 90 % troškova. Ideja je da se smanji broj jedinki prije no što dođu u Osijek, ali pomogne i žiteljima općina koje okružuju poplavne vode, odakle dolazi najveći broj jedinki.

"Grad Osijek je izdvojio oko 700 tisuća eura, oko 200 tisuća Osječko - baranjska županija, a uz pomoć Vlade taj bi iznos moga doći i na 1,5 milijuna eura.", rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, najavivši već u petak, ako budu povoljni vremenski uvjeti, zaprašivanje komaraca iz zrakoplova. Riječ o zrakoplovu sa svim potrebnim dozvolama za let iznad grada. 

Cilj je dugoročno smanjiti broj komaraca na ovom području i tretmanom čak i rubnih dijelova Kopačkog rita te ako je potrebno i većim ulaganjima u provedbu tretmana prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije. Čak 13 tisuća komaraca uhvaćeno je u klopci djelatnika tog zavoda u Kopačkom ritu, preko 5 tisuća u Nemetinu, nešto manje u Sarvašu, a od osječkih mjesnih odbora, najviše komaraca ulovljeno je u klopku u Višnjevcu gotovo 1500, a najmanje u Retfali, ispod 10 jedinki. Riječ je o rezultatima brojnosti odraslih komaraca po metodi CDC klopki nakon 12 sati uzorkovanja. 

Dragan Vulin

Dragan Vulin

Foto: GO / HRT

Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.