Hrvatski radio

Radio Osijek

14:33 / 07.06.2022.

Autor: Radio Osijek

U Petrinji su nas dočekali apokaliptični prizori

Nagrađeni osječki vatrogasci

Nagrađeni osječki vatrogasci

Foto: VF / HRT Radio Osijek

25-orici pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka uručene su danas zahvalnice i pripadajuće medalje Hrvatske vatrogasne zajednice za pomoć i požrtvovnost zbog angažmana na potresom pogođenim područjima Zagreba i Petrinje.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka bili su među prvim postrojbama koje su tog 29.12.2020. godine pristigle na potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije. Tamo su ih, kako priznaje jedan od danas nagrađenih osječkih vatrogasaca Drago Pranjić, dočekali apokaliptični prizori „Razrušeni krovovi, sve u mraku, bez struje, ljudi na ulicama lutaju i ne znaju ni sami gdje. Tlo vam podrhtava u svakom trenutku. Osjećaj je to koji se može usporediti jedino s onim ratnim” kaže Pranjić koji s kolegama u Petrinji odradio čak 9 tisuća radnih sati ”Pretraživali smo objekte s psima, imali smo ljude u timovima koji su pretraživali stanove i kuće da vidimo je li u njima još netko ostao. Poslije toga smo išli u otklanjanje ruševina – dimnjaka, krovova i svih ostalih opasnosti koje su prijetile”.  

Ukupno su u Petrinji odradili 9 tisuća radnih sati

Ukupno su u Petrinji odradili 9 tisuća radnih sati

Foto: VF / HRT Radio Osijek

Medalje i zahvalnice vatrogascima je uručio zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Zoran Pakšec „Željeli smo učiniti ovo na jedan svečani način, prepoznati ovako angažman naših djelatnika koji su u prvim satima potresa već se nalazili na području Sisačko-moslavačke županije” poručio je Pakšec dodajući kako je osječka postrojba bila spremna i prije nego što je došla zapovijed glavnog vatrogasnog zapovjednika ”Mi smo odmah bili spremni i već u 17h smo bili upućeni na mjesto događaja gdje su naši pripadnici odmah raspoređeni na teren gdje su radili dugo u noć”. 


Što se tiče opremljenosti osječke vatrogasne postrojbe najpotrebnija su nova vozila budući da su trenutačna u prosjeku stara 17 godina. Ovdje se očekuje pomoć osnivača - Grada Osijeka, a kako je poručio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin ona neće izostati "Pripremamo određene mini reforme u području vatrogastva kako bi na što kvalitetniji način iskoristili sredstva koja Grad Osijek izdvaja za vatrogasnu zajednicu. Pokušat ćemo stoga u sljedećem razdoblju poboljšati stanje Javne vatrogasne postrojbe, a prvenstveno tu mislim na vozila i opremu što im je i primarni alat kako bi mogli što kvalitetnije obavljati posao", najavio je Vulin.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.