Hrvatski radio

Radio Osijek

Zelena i digitalna tranzicija u fokusu Plana razvoja OBŽ

22.12.2021.

11:41

Autor: Radio Osijek

Sjednica Partnerskog vijeća OBŽ

Sjednica Partnerskog vijeća OBŽ

Foto: Radio Osijek / HRT

O Planu razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine raspravljalo se na 4. sjednici županijskoga Partnerskog vijeća. Riječ je o dokumentu koji je izrađen nakon obilaska svih jedinica lokalne samouprave na području Županije, a u njega su u velikoj mjeri ugrađeni projekti čiji je naglasak na zelenoj i digitalnoj tranziciji koji će u idućem financijskom razdoblju biti nominirani za povlačenje sredstava iz europskih fondova. 

Plan razvoja Osječko-baranjske županije temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja kojim se definiraju posebni ciljevi za provedbu ciljeva iz Nacionalne strategije te sektorskih i višesektorskih strategija. „Plan je usklađen s onim što promiče Europska komisija, a to je usmjerenost na zelenu i digitalnu tranziciju. Obišli smo sve jedinice lokalne samouprave kako bismo doznali gdje vide našu županiju u idućem razdoblju”, rekao je ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Denis Ćosić. Istaknuo je kako su Planom obuhvaćeni projekti koji će se implementirati kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a među njima su, primjerice, izgradnja niskoenergetskih zgrada, ugradnja solara te drugi oblici korištenja obnovljivih izvora energije.

„Javna rasprava je gotova, u siječnju očekujemo konačno mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s ocjenom svih dijelova strateške procjene, a nakon toga slijedi usvajanje na Skupštini Osječko-baranjske županije”, rekao je predsjednik Partnerskog vijeća, dožupan Mato Lukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.