Hrvatski radio

Radio Osijek

U Pleternici održana 12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

12.11.2021.

14:26

Autor: Radio Osijek/HINA

foto Radio Osijek/D.Lončarić

foto Radio Osijek/D.Lončarić

Foto: - / -

Od ugovorenih 18,5 milijardi kuna iz europskih fondova, za projekte u 5 slavonskih županija od 2016. realizirano je 10,3 milijarde. Otvarajući sjednicu premijer Andrej Plenković je rekao kako je u odnosu na podatke predstavljene na prošloj sjednici ostvaren porast od 2,05 milijarde kuna.

Premijer Plenković je podsjetio je kako je na prošloj sjednici Savjeta, u Našicama, lani u listopadu, prihvaćen dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, čime je uključeno novih 38 strateških razvojnih projekata, u vrijednosti 10.7 milijarda kuna.
Osnivanjem Savjeta smo željeli stvoriti okvir koji će sutavno pratiti napredak ulaganja i razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema. Mislim da smo dosadašnjim sjednicama poslali vrlo jasne i vidljive poruke, koliko je Slavonija važna za Vladu te koliko su opstanak i budućnosti Slavonije važni za Hrvatsku, poručio je premijer Plenković.
Istaknuo je kako je od posljednjeg sastanka Savjeta u listopadu prošle godine Vlada uglavnom bila angažirana na suzbijanju razlčitiih posljedica pandemije, zbog čega su morali biti uloženi maksimalni napori u očuvanju funkcioniranja sustava, proračunske stabilnosti, plaća i mirovina.
Mislim da smo reagirali agiilno, da smo pronašli balans između zdravstvene zaštite te funkcioniranja društva i gospodarstva, što nije bilo nimalo jednostavno, a vodili smo računa da temeljni smjerovi naše politike ne dođu u pitanje, ocijenio je premijer.
Istaknuo je kako smo u tome razdoblju očuvali investicjski kreditni rejting, a najnovije prognoze Europske komisije Hrvatsku su stavile na treće mjesto po gospodarskom rastu u 2021 godini. Po njihovim prognozama rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a mi planiramo da će biti devet posto, rekao je Plenković dodavši da je doprinos tome dala i turisitčka sezona, u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.
Nismo dopustili društveni rascjep, jer smo politikom očuvanja radnih mjesta, očuvali 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, pomogli 120 tisuća poduzeća, a u pet slavonskih županija za politiku očuvanja radnih mjesta isplaćeno je 1,2 milijarde kuna, za 100 tisuća zaposlenika i 14 tisuća poslodavaca, rekao je premijer Plenković.
Ocijenio je kako smo za ovo deseteljeće izradili sve strateške dokumente, poput sektorskih strategija i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te osigurali najviše bespovratnih sredstava u povijesti.
Imamo na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove EU financijske perspektive i mislim da ćemo kroz poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja j te kroz novi integrirani tritorijalni program imati na raspolaganju dodatna sredstva, od 14 milijarda kuna, koje će omogućiti dodatni razvoj, izvijestio je premijer Plenković.
Smatra kako su to, s aspekta hrvatske središnje politike, ozbiljni iskoraci i ozbiljni signali ulagačima, koji žele pokrenuti proizvodnju i otvarati radna mjesta u slavonskim županijama.
Poručio je kako treba nastaviti s procesom cijepljenja, jer je u slavonskim županijama oko 50 posto odraslih osoba,cijepljeno prvom dozom cjepiva pa je pozvao građane na cijepljenje, kao najbolji način borbe protiv epidemije.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je kako je, za do sada ugovorene projekte isplaćeno više od 10 milijardi kuna, a od posljednje sjednice Savjeta, u pet slavonskih županija ugovoreni su projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada isplaćeno oko 740 milijuna kuna.
Najveća vrijednost projekata 6,67 milijardi kuna ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27 tisuća projekata, najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je Tramišak.
Nazočne su pozdravili požeško-slavonska županica Antonija Jozić i pleterniička gradonačelnica Marija Šarić
Sjednici Savjeta , uz ostale, nazočni su ministri Mario Banžić, Josip Aladrović, Oleg Butković, ministrice Nataša Tramišak i Marija Vučković te župani i gradonačelnici s podruja Slavonije i Baranje
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.
Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru i Našicama. Sljedeća sjednica najavljena je za Okučane. 

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.