Hrvatski radio

Radio Osijek

U podne zastao javni prijevoz na 10 minuta

16.05.2018.

10:14

Autor: Amoreta Bajto/HINA

Tramvaj proljeće fotografija Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

Tramvaj proljeće fotografija Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Točno u podne, na desetak minuta zaustavila su se vozila javnog gradskog prijevoza u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Riječ je o zajedničkoj akciji sindikata prometa koja je osmišljena kako bi se upozorilo na najavu hrvatske Vlade da će vozačima ukinuti beneficirani radni staž.

Predsjednik sindikata vozača i prometnih radnika osječkog Gradskog prijevoza putnika, Miljenko Benc pojasnio je da reagiraju na najave Vlade o ukidanju beneficiranog radnog staža te izjave jednog ministra kako, navodimo, "vozači sad imaju klimu u vozilima, pa je sve riješeno". Naime, vozači rade u iznimno teškim uvjetima koji se nisu poboljšali, voze u gradskim prometnim gužvama, pod stalnim su stresom, u isto su vrijeme vozači, prodavači karata i kontrolori, nezaštićeni su od napada nezadovoljnih i agresivnih putnika, a posebice je izdvojio i dva osječka slučaja samoubojstva bacanjem pod tramvaj.

U Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci nisu vozili tramvaji i autobusi, a ako se zahtjevi sindikata ne uvaže najavljuju i opsežniju akciju u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare. Anto Jelić iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a ispričao se građanima u ime organizatora prosvjeda, te ih pozvao na razumijevanje kazavši da se radnici samo bore za svoja prava. Naš je cilj postići dogovor o beneficiranom radnom stažu jer vozači autobusa i tramvaja ne mogu raditi do 67 godine, poručio je. Sindikati traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina starosti uz najmanje 25 godina radnog staža. Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj. Zatražili su i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž, te da beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila.

Dodajmo da je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić danas izjavio da je cilj prijedloga novoga zakona o beneficiranom radnom stažu prilagodba zakona potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, pri čemu se neće ukidati beneficirani staž za mnoga zanimanja, među kojima ni za ona u javnom gradskom prijevozu odnosno ZET-u. Pavić je prije sjednice Vlade kazao kakao će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vrlo skoro ići na radnu skupinu s prijedlogom zakona o osiguranju s povećanim trajanjem tj. o beneficiranom radnom stažu. "Cilj je prilagoditi zakon potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, a vjerujte mi mnoga zanimanja apsolutno nećemo dirati. ZET je jedna kategorija od njih", rekao je. Na pitanje moraju li uvijek radnici izlaziti na prosvjede da bi Ministarstvo očuvalo njihova prava, ministar rada nije odgovorio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.