Hrvatski radio

Radio Osijek

U pokladnoj povorci Đakovačkih bušara oko 2000 sudionika

08.02.2020.

18:29

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija Vesna Ljubo HRT

fotografija Vesna Ljubo HRT

Foto: - / -

Na najvećoj pokladnoj priredbi u kontinentalnoj Hrvatskoj - Đakovačkim bušarima, koji se ove godine održavaju 26. put, u velikoj pokladnoj povorci središtem grada prodefiliralo je pod maskama oko 2 000 sudionika u 50 skupina iz cijele Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Uz niz suvremenih, bile su tu i tradicijske maske poput zvončara s područja Kastavštine i dr., mohačkih buša, petaračkih buša iz Baranje, vukojevačkih starceva i dr. U povorci su bili svi uzrasti od dječjih vrtićkih i predškolskih skupina iz Đakova i cijele Đakovštine, do starijih, 'maskiranih' u tuš-kabine, čudnovate gljive, čudnovate svatove, astronaute, paukove, babe na biciklima, snježne kraljice, šeike s devama, morčiće, božićnice, policajce i dr.
U Đakovu se u dvosatnoj povorci spojila pokladna, karnevalska i fašnička Hrvatska.
Skupina Prepuštanec u Đakovo je stigla s tri čudnovata zrakoplova od kojih je jedan bio na nožni pogon, 'kolima milicije', topom i dr., dok se skupina Moto-kluba Đakovo odlučila na alegorijska kola 'Sljemensku uspinjaču'.
U povorci su bili i konjanici, mažoretkinje, puhački orkestri i dr., a uoči njenog polaska gradonačelnik Marin Mandarić predao je ključeve grada bušarskom čavi nakon čega je zavladala Bušarska republika.
Đakovački bušari, čiji s organizatori Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, nastavljaju se u nedjelju, 9. veljače, pokladnim jahanjem u prigradskom Širokom Polju.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.