Hrvatski radio

Radio Osijek

U Požegi počelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

26.02.2021.

19:05

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi danas je počelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Obuka se provodi u Vojarni 123. brigade HV-a u Požegi te vojnim vježbalištima Novo Selo i Glavica, a ona je jedan od propisanih uvjeta za nastavak vojne karijere.
Tijekom sljedećih osam tjedana proces dragovoljnoga vojnog osposobljavanja proći će 201 ročnik i ročnica.
Na obuci koja traje 15 radnih dana je i troje vrhunskih sportaša - Karla Prodan (judo), Filip Mihaljević (atletika) i Vjekoslav Luburić (hrvanje).
Nakon zaduživanja opreme i potpisivanja ugovora o dragovoljnome vojnom osposobljavanju, ročnicima se dva tjedna uvode u vojno okružje, a zatim polažu svečanu prisegu. Nakon toga slijedi obuka tijekom koje će svladati temeljne vojničke sposobnosti i vještine. Ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, a mogu se prijaviti na specijalnu vojnu obuku u rodovske postrojbe Hrvatske vojske, čime i službeno postaju profesionalni vojnici.
Od početka dragovoljnoga vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas to je osposobljavanje uspješno završilo 9458 ročnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.