Hrvatski radio

Radio Osijek

U požeškoj Gradskoj knjižnici otvoren Mjesec hrvatske knjige

15.10.2021.

16:12

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

U požeškoj Gradskoj knjižnici otvoren Mjesec hrvatske knjige

U požeškoj Gradskoj knjižnici otvoren Mjesec hrvatske knjige

Foto: - / -

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je u Gradskoj knjižnici u Požegi svečano otvorila manifestaciju Mjesec hrvatske knjige, koji se održava pod geslom "Ajmo hrvati se s knjigom" .

Ministrica je naglasila kako su joj u njezinu mandatu srcu posebno prirasle knjižnica u Požegi i ona u Vinkovcima koja je izgorjela večer uoči zaposjedanja Vukovara. "Nakon Požege sav se naš fokus okrenuo na Vinkovce", rekla je Obuljen Koržinek i izrazila nadu da će u njezinu mandatu jedan od ovakvih susreta napraviti i u Vinkovcima. Knjižnica je, smatra, posebno važna za zajednicu kao mjesto okupljanja, bez kojega grad nije grad, a općina nije općina. Da ne njegujemo i razvijamo knjižnice naše bi društvo jako puno izgubilo, rekla je ministrica i dodala kako ovogodišnji program Mjeseca knjige nudi cijeli niz manifestacija. Naglasila je kako su knjižničari okupili snage kao i ranijih godina da u ovom mjesecu što više govore o knjizi, približe ju, otvore svoje knjižnice i povežu se s drugim institucijama. Poticaj preko proglašenja Godine čitanja rezultirao je, tvrdi Obuljen Koržinek, uključivanjem svih u promociju knjige. 

"Na nacionalnoj razini početkom sljedeće godine pokrenut ćemo projekt Rođeni za čitanje, koji se sada provodi već niz godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", rekla je dodavši kako se tako okrećemo prema najmlađima i poticanju roditelja da već malim bebama počnu čitati. "Redoviti program za sudjelovanje u kulturi u cijelosti smo namijenili poticanju čitanja, a namjera nam je bila okrenuti se ne samo knjižnicama, kojima je to fokus djelovanja, nego zainteresirati druge dionike - kazališta, muzeje i ostale kulturne institucije i udruge da u svoje redovite programe uključe promociju čitanja", naglasila je ministrica.
Nedavno smo, podsjetila je, objavili rezultate natječaja što smo ga financirali sredstvima europskog socijalnog fonda i omogućili investiciju u 12 novih bibliobusa, a evaluirat ćemo potrebe i u slijedećoj financijskoj perspektivi nastaviti ulagati i u bibliobusnu službu, koja je jako važna u mnogim županijama.
Spomenula je i program poticanja kulture osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju kroz koji je omogućeno dodatno financiranje za prilagodbu različitih sadržaja osobama koje su, nažalost, u našem društvu vrlo često isključene i ne mogu ravnopravno participirati i u kulturnim uslugama kao i svi drugi, dodala je.
Obuljen Koržinek: U ovoj godini više od 100 milijuna uloženo u programe namijenjene knjizi
"Sve zajedno u ovoj godini više od 100 milijuna kuna uložili smo u posebne i redovite programe namijenjene knjizi", rekla je ministrica i dodala kako se ulagalo u poticanje čitanja, odnosno sve segmente lanca - od stvaralaštva i stipendija, poticaja, produkcije, potpore nakladnicima i distribucije.
Uz sufinanciranje knjižara, istaknula je, pokrenut je i natječaj za najbolju knjižaru te participaciju i sudjelovanje, gdje su ključni partneri knjižnice.
"U našem mandatu veliki smo naglasak stavili na usklađivanje normativnog okvira nakon donošenja novog zakona o knjižnicama. U rujnu su prihvaćeni i standardi za narodne, specijalne i digitalne knjižnice", napomenula je ministrica dodavši kako su dali veću ulogu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, jer žele da se knjižničarska struka okuplja oko NSK-a kao stožerne institucije te da se daju prostor i mogućnost da se razvijanjem kontinuiranih programa ulaže u knjižničarska stručna napredovanja te u sve programe koje današnje suvremene knjižnice moraju pružiti svojim svojim građanima.
Najavila je ulaganje u temeljnu kulturnu infrastrukturu, što do sada nije bilo moguće financirati iz europskih sredstava. To znači omogućiti energetsku obnovu kulturnih ustanova i omogućiti pristup osobama s invalidnošću. Kroz taj će se investicijski ciklus, vjeruje, podignuti standard velikom broju kulturnih institucija, uključujući i knjižnice.
Pozdravne riječi na otvaranju Mjeseca hrvatske knjige uputili su predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Višnja Cej, ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Šutalo, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. 
U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Mješoviti zbor Glazbene škole Požega, Gradsko kazalište Požega, Plesni studio Marine Mihelčić te izvođači Bruna Oberan, Kristijan Kostić i Tin Tonković.
U manifestaciju Mjesec hrvatske knjige ove se godine uključilo 218 sudionika s nešto više od 1600 programa. Sudionici su u  najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj muzeja, nakladnika, udruga i društava.
Središnji program manifestacije je Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se rješava online pod nazivom "Šest autora traži čitatelja" te mu se može pristupiti do 22. listopada.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.