Hrvatski radio

Radio Osijek

U probni rad pušten dugo najavljivani sustav dvostupanjske filtracije

29.06.2020.

12:47

Autor: Radio Osijek

VD/HRT

VD/HRT

Foto: - / -

Objektom za dvostupanjsku filtraciju osječkog Vodovoda nadograđen je postojeći pogon za proizvodnju pitke vode. Riječ je o sustavu za pročišćivanje vrijednim više od 66 milijuna kuna osiguranih u okviru EU projekta: „Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka”.

Pogon će značajno smanjiti količine prirodnog arsena u pitkoj vodi koja dolazi iz podzemnih crpilišta, istaknuo je prilikom probnog puštanja sustava u rad državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg: „Arsen u vodi za piće je problem svih istočnih zemalja u ovom dijelu Europe, bitno je naglasiti da je prirodnog podrijetla i nije izazvan ljudskim onečišćenjem, a kako bismo osigurali ispravnost vode za ljudsku potrošnju, moramo ga smanjiti ispod 10 mikrograma po litri. No, da ne bude zabune i prije je voda u Osijeku bila zdravstveno potpuno zadovoljavajuća. Vodovod je koristio tehnologije koje su zadovoljavale stari pravilnik, međutim s puštanjem postrojenja u rad definitivno će koncentracija biti ispod najstrožih kriterija koje propisuju Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija”, rekao je Šiljeg.

Obilasku i puštanju u pogon, nazočili su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, župan Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dok je direktor Vodovoda, Ivan Jukić najavio kako bi prve količine filtrirane vode trebale biti isporučene u roku od mjesec dana: „Preostali su nam još samo radovi na uređenju okoline objekta i kroz mjesec dana trebali bi imati prve uzorke skidanja arsena. Mi koji živimo na području Osijeka, nemamo mogućnost piti vodu iz drugih izvora osim rijeke Drave i primarno podzemnih crpilišta. Zato je riječ o iznimno značajnom postrojenju s kojim ćemo vodu tehnološki dovesti do razine kojom ćemo biti priznati od strane svake svjetske organizacije koja vrši kontrolu. Naš zahtjev je ostvariti 6 mikrograma po litri i siguran sam doći do postavljenog cilja, zaključio je Jukić.

Dodajmo kako je puštanje u rad ovog objekta jedan od završnih dijelova projekta EU: „Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka”, poznatijeg kao „Projekt Osijek” koji bi svojom posljednjom komponentom- završetkom izgradnje pročišćivača otpadnih voda trebao biti zaključen do kraja 2022. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.