Hrvatski radio

Radio Osijek

U prosincu počinje isplata božićnica umirovljenicima

19.11.2021.

11:36

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama s prebivalištem na području grada Osijeka do kraja prosinca bit će isplaćene božićnice za koje je u gradskom proračunu osigurano 2,3 milijuna kuna, najavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Radić.

"Novina u sklopu ove mjere je povećanje prihodovnog cenzusa na 2.500 kuna pa će ove godine, ovisno o visini mirovine, od 100 do 400 kuna božićnice dobiti oko 10.000 osječkih umirovljenika. Grad će božićnice od 300 kuna isplatiti i socijalno potrebitima koji se nalaze u evidenciji Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo kao nositelji prava na naknadu za troškove stanovanja ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji, njih 585 obitelji, te osobama koje koriste usluge smještaja u Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, njih ukupno 10", rekao je gradonačelnik Ivan Radić. Podsjetio je kako Grad Osijek ima različite programe i mjere kojima pomaže umirovljenicima da kvalitetnije žive. "Naš je cilj da ih u budućnosti i proširujemo. Riječ je o mjerama koje obuhvaćaju sufinanciranje javnog prijevoza, financiranje umirovljeničkih udruga, dnevne boravke za umirovljenike, pa i financijske potpore. Umirovljenicima koji su cijeli život radili i stvarali želimo omogućiti kvalitetan i dostojan život. Siguran sam da ćemo im kroz ovu gestu uljepšati božićne blagdane". Radić je dodao kako je prošloga mjeseca predstavljena i mjera novčane pomoći u vidu mjesečnog dodatka, gdje je također povećan prihodovni cenzus kako bi se obuhvatio što veći broj umirovljenika s malim mirovinama i što veći broj socijalno potrebitih. 

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić pojasnio je prihodovne cenzuse za umirovljenike koji će dobiti božićnice. Prema visini mirovine koju dobivaju razvrstani su u pet razreda. "Oni s mirovinom do 1.000 kuna primit će božićnicu u iznosu od 400 kuna, oni s mirovinom od 1.000,01 kuna do 1200 kuna dobit će 300 kuna, s mirovinom od 1.200,01 kuna do 1.700 kuna  - 250 kuna božićnice, dok će umirovljenici s mirovinom od 1.700,01 do 2.000 kuna primiti 150 kuna. Umirovljenici s mirovinom od 2.001,00 do 2.500 kuna dobit će 100 kuna božićnice". Isplata božićnica počet će s prvim danima prosinca putem usluga Hrvatske poštanske banke na kućnu adresu. Očekuje se  dodatnih oko 600 prijava onih koji su u međuvremenu postali umirovljenici i koji će se naknadno javiti, te onih koji imaju inozemne ili kombinaciju inozemne i domaće mirovine.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić dodao je kako zahtjeve za isplatu božićnice trebaju podnijeti samo novi umirovljenici i oni koji koriste mirovinu iz dva ili više izvora te koji nisu evidentirani u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a za sve informacije i upite o isplati božićnice dostupni su telefoni 229-102 i 229-107, kao i adresa e-pošte: umirovljenici@osijek.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.