Hrvatski radio

Radio Osijek

U realizaciji EU projekti vrijedni 7,2 milijardi kuna

01.06.2022.

23:39

Autor: Radio Osijek/TM

Zastave na Trgu Ante Starčevića

Zastave na Trgu Ante Starčevića

Foto: Amoreta Bajto / Radio Osijek

U povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, 2. lipnja, u Hrvatskom će se narodnom kazalištu u Osijeku održati svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije kojoj će nazočiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića je saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Dan županije podsjetnik je na 2. lipnja 1997. godine, kad su se u Belom Manastiru prvi put od osnutka županije, u završnoj fazi procesa mirne reintegracije, na okupu našli predstavnici političkog života svih dijelova cjelovite županije – članovi Županijske skupštine i dužnosnici Osječko-baranjske županije, gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina. 

Svečana sjednica bit će prilika i za iznošenje podataka o uspješno provedenim projektima, a prije svega za isticanje činjenice da Osječko-baranjska županija posljednjih godina bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki. U isto vrijeme smanjuje se nezaposlenost, a povećava broj radnih mjesta na tržištu rada.

Na području županije provode se europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, koje osim županijske uprave, gradova i općina provode i brojni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici s područja naše županije.

„Pozitivnim trendovima svakako doprinose i brojne investicije koje provodi Osječko-baranjska županija, kao i kvalitetniji sustav raspodjele županijskih potpora u skladu s potrebama tržišta”, ocjenjuju u Županiji te dodaju kako je rebalansom na posljednjoj Županijskoj skupštini proračun povećan za 105 milijuna kuna na rekordnih nešto više od 1,9 milijardi kuna. „To je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta gospodarstva županije”, ustvrđuje se i podsjeća na najznačajnije projekte koji su realizirani u proteklom mandatu te u prvoj godini novog mandata župana Ivana Anušića:


Dostupnija primarna zdravstvena zaštita provedena je na području cijele Osječko-baranjske županije, izgrađen je Centar za autizam u Osijeku, dovršena je energetska obnova 54 zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice, za što je Županija 2018. godine dobila Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine. Donesen je Plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, izrađena je studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ, a izgrađena su i opremljena 32 dječja igrališta i 17 sportskih terena i pet športskih školskih dvorana.

Kontinuirano se provode brojni projekti jedinstveni u Hrvatskoj, a neki od njih su projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, te projekt sufinanciranja stambenih kredita.

U tijeku je realizacija kapitalnih projekata koji su pripremani posljednjih nekoliko godina. Tako je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće pred dovršetkom, u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU gradi se zgrada prvog gospodarskog centra, dovršava se Srednja škola Donji Miholjac u suradnji s Vladom RH i Gradom Donjim Miholjcem. Projekt I. gimnazije Osijek spreman je za početak izgradnje (čeka se raspisivanje natječaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti), a u pripremi je i dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek. U tijeku je izgradnja 6 sustava za navodnjavanje, a još desetak je u pripremi.

Važno je istaknuti i projekte koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvima i fondovima na svom području. Riječ je o Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, novom KBC-u Osijek, projektima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U tijeku je i rekonstrukcija zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja podvožnjaka u Osijeku na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i izgradnja punog profila autoceste Koridor Vc kroz Baranju. Obnavljaju se povijesni dvorci, gradi se šest aglomeracija i akumulacija zbog zaštite od poplavu, uređuje se desne obale Drave i grade obilaznice. (Tekst: Županija osječko-baranjska)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.